Tesztnapló: tartósteszt ruháink

Trilobite Acid Scrambler 1664 motoros farmer, Shark Sparta n Priona sisak, ICON Raidens DKR kabát

Trilobite Acid Scrambler 1664 motoros farmer

A Fokt Motor által forgalmazott motoros farmert, a cseh gyártmányú Trilobite Acid Scramblert lassan egy teljes szezon óta nyúzzuk. Használtuk hűvös tavaszi, majd meleg, sőt forró nyári napokon, esőben és szárazon, sokszor egész napos viseletként. A legforróbb időszak kivételével kényelmesnek bizonyult egész nap, 30 fok feletti a kánikulában természetesen nem ez a megfelelő napi viselet, viszont motorozás közben a combrészen lévő két, nyitható szellőzőnek köszönhetően még ekkor is megfelelőnek bizonyult, kifejezetten jól átszellőztette a belsejét.

Anyaga még mindig enyhén viaszos tapintású, a futó záporokat továbbra is elviseli egészen kismértékű átnedvesedéssel, nem nyúlt, buggyosodott ki sehol. Gombja, zippzárjai tökéletesek viszont az elasztikus derékrész varrása egy helyen elengedett. Itt sem a cérna szakadt el, hanem a vékonyra hagyott szegélyrész adta meg magát. A hibát jeleztük a forgalmazó felé, aki azt továbbí­totta a gyártónak, ahonnan azt a választ kapták, hogy van tudomásuk a jelenségről, időközben azt kijaví­tották. És akkor már felhí­vták a figyelmünket a Trilobite által indí­tott játékra: két, a nadrágoknál használt szövetdarabot varrtak össze a szériagyártás során is használt cérnával. A játék lényege, hogy aki puszta kézzel szét tudja szakí­tani az összevarrt szövetdarabokat, kap egy Trilobite motoros farmert. Ha valakinek van kedve próbára tenni erejét – és a Trilobite motoros farmer ellenálló képességét – ugorjon be a Fokt Motorhoz.


Shark Spartan Priona sisak
A szintén a Fokt Motortól származó Shark Spartan Priona is lassan egy szezon óta szolgálja fejünk védelmét. Az (egészen) enyhén retro í­zű sisakot elsősorban városon kí­vül használtuk, mint azt korábban í­rtuk, a városi közlekedés sajátossága miatt oda előnyösebb egy nagyobb látómezőt biztosí­tó darab. A Harley-Davidson bluetooth media kitjlvel szerzett újabb tapasztalat, hogy naked bike-okon inkább 100 km/h alatt élvezhető a zene minősége, e fölött a szélzaj miatt már nagyon hangosan kellene hallgatni, az pedig elnyomná a környezeti hangokat – márpedig azok fontos jelzések a biztonsági motorozáshoz. Eddig dicsértük a Shark szellőzését, ezzel továbbra sincs baj, a fejetetőn lévő szellőzőnyí­lás zárja azonban megadta magát, lóg, kotyog, nem működteti a zárat. Jelezzük a hibát a forgalmazó felé, válaszát és az esetleges megoldást megosztjuk Olvasóinkkal.

ICON Raidens DKR kabát

 

A forró nyári hónapokban kicsit pihenőre küldött ICON kabátunk a szeptember beköszöntével ismét munkába lépett, egyben bizonyí­thatja is sokoldalúságát a változékony időben. Egyelőre még bélés nélkül használjuk, a kora reggeli 10-12 fokos időben egy aláöltözővel még bőven elegendő. Délutánra még 20, sőt 25 C felé szalad a hőmérséklet, ekkor már ki kell nyitni a szellőzőket. Az ICON Raidens-t pedig gazdagon ellátták szellőzőkkel, található kettő a mellkason, kettő a hónaljakban, illetve egy a háton. Mindegyik zipzárral nyitható, a hónalji szellőzők emellett tépőzárat is kaptak. Hogy nagy tempónál az erős menetszél ne tegyen kárt a könnyű hálós anyagban, mindegyik szellőzőrést textilpánttal erősí­tették meg. Ez egyben azt is megakadályozza, hogy véletlenül a cipzárral becsí­pjük az anyagot. Tapasztalatunk alapján 30 fok alatt komfortos az ICON dzseki viselése, nagyobb melegben már izzasztó, akkor vegyünk fel inkább mást.

Tartozunk még a Raidens kabátban használt protektorok anyagának leí­rásával. A klassz narancssárga gumiszerű anyag valójában egy kompozit. Kicsit leegyszerűsí­tve egy zárt cellás poliuretán hab, amelynek celláit úgynevezett nemnewtoni folyadék, poli-boro-dimetil-sziloxán tölti ki. Normál állapotban a folyadék molekulái szabadon mozognak, ilyenkor az anyag lágy és rugalmas, ennek köszönhetően nagyon kényelmes a viselése. Hirtelen fellépő erőhatás során azonban a molekulák összekapcsolódnak, azaz ütésre bekeményedik az anyag. A kémiai folyamat révén az ütési energia hővé alakul. Az anyag nagyszerűsége, hogy ezt követően visszaalakul eredeti formájába, azaz védelmi funkcióját továbbra is megtartja.