Tesztnapló: HJC RPHA 70 Balius MC10

Az RPHA családba a 45 éves dél-koreai sisakgyártó csúcskategóriás zárt sisakjai tartoznak. A 129 999 forintba kerülő RPHA 70 hozza is ezt a műszaki tartalmat, egyedül az RPHA 11 áll egy fokkal feljebb, de tényleg csak minimális az eltérés. De mit is kínál valójában az RPHA 70? Nos, ez egy fullos zárt sisak a gyártó szerint a sport-túra szegmens számára – ami valójában bárkit jelölhet az utcai sportmotorostól, a vagány naked vagy crossover pilótákon át, de jó lehet egy pályanapi motorozásra is –, ennek megfelelően dupla D gyűrűs rögzítést kapott.

Maga a sisakhéj a csúcskategóriás technológia, szénszál-karbon-üvegszál kompozit. A HJC PIM Plusnak keresztelte ezt a hat mikrorétegből álló mátrixot. Három héjmérettel készül, ezeken belül a cserélhető arc- és fejpárnákkal érik el a további méreteket XXS-től XXL-ig. A sisak maga nagyon könnyű, 1408 gramm, a mostanában használt Iconom 1550 grammot nyom. Mindezt tudja úgy, hogy beépített belső napszemüveggel is rendelkezik. Használata nagyon praktikus, a sisak pereménél elhelyezett csúszka segítségével lehet le-fel hajtani. A színtelen plexit ellátták pinlock előkészítéssel, ez hamarosan fel is kerül, ugyanis a sisakhoz ajándékba jár a pinlock lencse is. A Multicool bélés antibakteriális anyagot takar, amely nedvszívó, kivehető és mosható – a nyári kánikulában ezt alaposan leteszteljük majd.

Az arcpárna EQRS rendszerű, vagyis baleset esetén az elsősegélyt nyújtó párnákat a füleknél kihúzva kíméletesen tudja levenni a sisakot – reméljük, erre nem lesz szükség. A Max Air-Flow szellőzőrendszert szélcsatornában fejlesztette ki a HJC. Található két légbelépő az állnál, egy nagyobb a homloknál, és szintén felül, hátrébb két oldalsó kilépő, amelyek szintén nyithatóak- zárhatóak. A szellőzők nyitására-zárására használható csúszkák, illetve kapcsolók működtetése minőségi érzetű. Stílus, biztonság és kényelem – ezt várjuk el egy jó zárt sisaktól, ki-ki a megfelelő sorrendben. Hogyan felel meg ezeknek az RPHA 70? Tesztnaplónkban hamarosan további részletekkel jelentkezünk a méretválasztástól a mindennapi használhatóságig.