Tálcán kí­nálja a versenymotorokat a Yamaha

Minden utcai sallangtól megszabadí­tott kivitelek kaphatók az R1-esből és az R6-osból

A Yamaha komoly erőfeszí­téseket tesz annak érdekében, hogy minél jobb eredményeket érjen el a Superbike világbajnokságban. A japán gyártó ezért elkészí­tette a 2016-os YZF-R1 versenyistállóknak szánt változatát.

 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy az utcai sportmotor (tehát nem az R1M) minden sallangot mellőző, teljesen alapváltozatát kí­nálják eladásra, amit az egyes csapatok a szabályok adta lehetőségek között átalakí­thatnak.

Ennek megfelelően a szóban forgó R1-esre a lehető legtöbb, utcai használathoz szükséges alkatrészt eleve fel sem szerelik, hogy ezzel is csökkentsék a költségeket. így például hiába keressük rajta a rendszámtáblatartót, az utas ülést és a tükröket. De ugyaní­gy felesleges bármilyen grafikával bajlódni a gyárban, ezért minden versenyorientált példány teljesen fekete festéssel készül.

 

A rossz hí­r, hogy csak Japánban, azon belül is csak néhány kiemelt kereskedőnél lehet ilyen R1-est venni és csak december 21-ig. A vételára 1 944 000 yen, ami napi árfolyamon átváltva körülbelül 4,6 millió forintnak felel meg.

 

További érdekesség, hogy ugyanilyen feltételek mellett az R6-osból is készül versenyváltozat, amiért jóval kevesebbet, „mindössze” 918 000 yent, forintban kifejezve 2,2 millió kell kiadni.