Szupertraffipaxok: számokban az első három hónap

A szupertraffipax néven ismerté vált, mindent látó VÉDA rendszer április 5 óta működik hazánkban. így most eljött az idő, hogy a rendőrség összefoglalja összesen mennyi büntetés köszönhető az intelligens kamerarendszernek.

 

A június 30-ig feldolgozott adatok szerint „összesen 79 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a mobil és fix kamerák által rögzí­tett közlekedési szabályszegések elkövetése miatt. A kamerák által rögzí­tett jogsértések meghatározó többségét a sebességtúllépések adják. Fényjelző készülék tilos jelzésén áthaladás miatt 36, mí­g leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat.”

 

 

A bí­rságolások célja – közlemény szerint – a balesetek visszaszorí­tása, illetve súlyosságuk mérséklése. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest valóban azt mutatják a számok, hogy sikerült eredményt elérni:

 

„2015. április 1. és 2015. június 30. között 126 közlekedési baleset során 144 ember vesztette életét, mí­g 2016 ugyanezen időszakában, 111 esetben 115-en vesztették életüket az utakon. Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, mí­g az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek során.”

 

(police.hu)