Rizsháncshamuból nyert szilikát használ a Goodyear az abroncsaihoz

Csökkenti a gördülési ellenállást

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint a világ éves rizstermése meghaladja a 700 millió tonnát, a rizsháncs megsemmisí­tése pedig komoly környezetvédelmi kihí­vást jelent. Sok esetben a háncsot erőművekben elégetik.

 

Az í­gy keletkező hamuból ugyan már eddigi is készült szilika, de annak minősége nem volt megfelelő ahhoz, hogy a gumiabroncsgyártásnál alkalmazzák.

 

“A Goodyear az elmúlt két év során akroni Innovációs Központjában vizsgálta a rizsháncshamuból származó szilikát, és azt találta, hogy az abroncs teljesí­tményére gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos forrásokból származó szilikáéval.”

 

 

Ezért a gumigyártó beszállí­tói megállapodást kötött a kí­nai Yhai élelmiszer- és olajipari vállalattal a rizsháncs hamujából nyert szilika szállí­tására.

 

A Goodyear idén kezdi meg az í­gy beszerzett szilika felhasználását gumiabroncsaiban, amelyek gyártása a kí­nai Pulandianban található gyárban kezdődik és értékesí­tése is Kí­nába történik.

 

A szilikát az abroncs futókeverékének szilárdí­tására használják. A korommal ellentétben – ami egy hagyományos szilárdí­tó adalék az abroncsokban – a szilika csökkenti a gördülési ellenállást. Az alacsonyabb gördülési ellenállás pedig jobb üzemanyag-hatékonyságot eredményez, emellett az abroncs húzóerejére is pozití­v hatással lehet a nedves utakon.