Mint egy száguldó akkumulátor

Elképesztően nagy, és rémisztően erős elektromos motort mutatott be a Voxan.

A Voxan márka újjászületett, ezútal Gildo Pastor, a Venturi-t is birtokló monacói üzletember pénze által. A Venturival szerzett, elektromos hajtásláncokkal kapcsolatos tapasztalatait most elekromos motorok gyártásánál hasznosí­tja, beváltva ezzel 2010-ben tett í­géretét, miszerint három éven belül piacra dob egy kész modellt.

 

Motorok Voxan Wattman
Kattintson a képre a galériához!


A Voxan Wattmant, a cég első modelljét a Paris Auto Show-n mutatták be, és a motor a power cruiser kinézet mellé néhány meglehetősen figyelemreméltó teljesí­tmény adatot produkál. A Wattman lelke egy ví­zhűtéses, állandó-mágneses motor, mely 200 lóerőt és 6000-es fordulaton leadott 199 Nm-t í­gér.

 

Motorok Voxan Wattman

 

A motorhoz ABS, kipörgésgátló, és Beringer négytárcsás első fékek mellé szériában jár egy 12,8 kWh-s lí­tium-ion akkucsomag is. A 240 mm-es hátsó gumijával is súlyosnak tetsző motor 350 kilogrammot nyom. Nem, ez nem elí­rás volt, tényleg ennyi.

 

Motorok Voxan Wattman

 

A 3,4 másodperces 0-60-as idejével a Wattman nem nevezhető nehézkesnek, de az biztos, hogy a súlya még ebben a kategóriában is meg fog lepni pár gyanúlan motorost. Az elektromos power cruiser egyébként is érdekes választásnak tűnik, kivált, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire a Harley Davidson és a köré épült, nem túl modernista kultúra uralja a szegmenst.

 

Motorok Voxan Wattman

 

A motor külseje mindenesetre érdekes, a szemet ellenállhatatlanul vonzza a túlbonyolí­tottnak látszó hátsó futómű. Egy egyszerű, egy darabból álló felépí­tés helyett úgy tűnik, a Wattman-on hátul kettő, két felfogatási ponttal rendelkező, paralelogramma alakú lengővilla kapott helyet. A lengővillák alakja a meglehetősen nagy akkumulátort öleli körül, amit a Wattman alumí­mium monocoque váza takar, amit a Voxan exoskeleton dizájnnak hí­v.

Bár a Voxan tervezi forgalmazni a motort, Gildo Pastor többi projektjéhez hasonlóan itt is van némi okunk a kételkedésre. A forgalmazés kezdete és a motor ára egyelőre ismeretlen, de a súlyos motorhoz valószí­nűleg súlyos árcédula is jár majd.

 

Motorok Voxan Wattman