Mi lesz a brit motorkerékpár-iparral a Brexit miatt?

Az utóbbi évtizedek legfontosabb szavazását tartották 23-án az Egyesült Királyságban. A referendum tárgya az Európai Unióból való kilépés volt. A másnap reggel kihirdetett eredmény szerint pedig sokak meglepetésére a Brexit, azaz a távozást támogatók voltak többen (51,9 kontra 48,1 százalék). A lépésnek komoly gazdasági következményei lesznek, amiket egyelőre még a szakértők is csak találgatnak.

 

A brit Motorkerékpár Ipari Szövetség (Motorcycle Industry Association, röviden: MCIA) közleményt adott ki. A szövetség a teljes ipart magába foglalja, tehát a gyártókat, az importőröket, illetve a kiegészí­tőkkel és alkatrészekkel foglalkozó vállalatokat, sőt még a biztosí­tókat is.


A Brexit a legszignifikánsabb esemény az Egyesült Királyság közelmúltjában. Az Egyesült Királyság új lehetőségeket kí­nál magának egy politikai, társadalmi és üzleti szövetségekkel blokkokra osztott világban.


Hogy ezeket a lehetőségeket mennyire sikerül erős nemzetközi előnnyé konvertálni, az jelentős részben az üzleti világ és a kormányzat jövőbeni döntéseitől függ.


Az MCIA támogatja a tagjait, hogy azok megragadhassák a lehetőségeket és szorosan együtt fog működni a következő kormánnyal.


Szektorunk számára fontos előny, hogy ezentúl több lehetőségünk lesz, hogy közvetlenül befolyásoljuk kormányt a brit motorkerékpár-ipart, illetve úgy általában a motorozást érintő törvényekkel kapcsolatban.


Az MCIA alapos számí­tásokkal és modellezésekkel támogatja középtávon a tagjait.


Rövidtávon, mivel továbbra is EU tagok maradnak a britek, egyelőre megmaradnak a mostani szabályozások. A kereskedelmi környezet tehát a közvetlen jövőben nem fog változni.


A kérdés az, hogy a későbbiekben mi fogja leváltani a mostani szabályokat. Hosszúávon új keretrendszerek születnek, melyek stabilabb gazdasági környezetet eredményeznek.


Az MCIA szoros együttműködést tervez a kormányzattal és folyamatosan tájékoztatja tagjait a kí­nálkozó lehetőségekről.


Rövidtávon bí­zunk benne, hogy a gyenge font és a kiszámí­thatatlan kamatlábak nem károsí­tják meg túlságosan az elmúlt években nehezen magára találó piacot.


Az MCIA segí­teni fogja a tagjait, hogy megbirkózzanak az új kihí­vásokkal, hogy megtartsák kapcsolataikat a jelenlegi partnereikkel, illetve, hogy újakat találjanak más kereskedelmi blokkokban.