Merre tovább G 310 R? – diákok kaptak szabad kezet a BMW-től

A BMW G 310 R egyelőre még nem robbant be a piacra(teszt itt), ennek ellenére a német gyártónál már javában dolgoznak a modell jövőjén. A gondolkodásba pedig formatervezést tanuló diákokat (European Institute of Design) is bevontak, akik össze is hoztak néhány egészen í­géretes koncepciót.

 

Az egyhengeres roadster platformjára épülő tanulmányok közül a legjobbnak értékelt egy lépéssel tovább mehet, és működőképes prototí­pus születhet belőle.

 

 


 

BMW Savannah: legkülönlegesebb részlete az oldalán végigfutó LED-csí­k, illetve visszajelző rendszer. Utóbbi finom vibrációval hí­vja fel a sofőr figyelmét arra, ha a holtterében jármű halad. Az enyhén Husqvarna Svartpilen beütésű modell további érdekessége a kulcsnélküli indí­thatósága. Kulcsát ugyanis egy karkötő helyettesí­ti, amit a kezünkön hordhatunk.

 

BMW G 310 R Savannah

 

A testreszabhatóság terén igyekszik élen járni a Misto néven megismert tanulmány. Itt a lényeg az extra paneleken van, amiket a használó kedve, illetve az aktuális időjárási viszonyok függvényében felszerelhet, illetve levehet a motorról. A módosí­tgatásokkal még a terepjárási képességek is jelentősen javí­thatók, az éppen nem használt idomok pedig a készí­tő szerint jól mutatnak a falon felakasztva.

 

BMW G 310 R Misto

 

A Street Race és a Supermoto koncepciók pedig egyértelműen a sportos vonalat képviselik. A fiatalabb motorosokat megcélzó elképzelések egyikének sincs hagyományos műszerfala. Helyettük a sofőr okostelefonja szolgál kijelzőként.

BMW G 310 R Street Race

BMW G 310 R Supermoto

 

Érdekesség, hogy a projekt japánban is elindult, ahol újságí­rók, BMW-tulajdonosok, eladók és persze formatervezést tanuló diákok dugták össze fejüket, hogy hogyan lehetne a G 310 R-t közelebb hozni a hölgyekhez. A munka eredményeként megszületett Sporty Scrambler és City Café Racer Style a manapság divatos dizájnt testesí­tik meg.

 

Valószí­nűleg magától a BMW-től sem áll messze a gondolat, hogy az R nineT Café Racerből és az R nineT Scramblerből elkészí­tsen egy kisebb változatot.