Meghökkentő kampány hívja fel a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire

Magyarországon is elindul a Diageo és az UNITAR (ENSZ Képzési és Kutatási Intézete) Wrong Side of the Road ittas vezetés megelőzését célzó digitális interaktív programja. A mindössze 5-10 perces odafigyelést igénylő program különlegességét többek között az adja, hogy a néző maga irányíthatja a történet menetét, úgy, hogy bizonyos időközönként kiválaszthatja a feltenni kívánt kérdést. A weboldalon  található videók valós szereplők, ittas vezetők személyes, emberi történeteit tárják elénk.  Az interaktivitás célja, hogy őszinte, a néző érdeklődésének megfelelő tapasztalatot nyújtson, amely oktatási célzatú dimenzióval is rendelkezik.

Az ittasan okozott balesetek abszolút számait tekintve kedvező a változás. Ezen a téren csökkenés tapasztalható, hiszen 2021-ben 1214 balesetet okoztak ittas állapotban, ami 10,8 %-kal kevesebb a megelőző év azonos időszakában ittasan okozott 1361 balesetnél. Az ittasan okozott balesetek aránya a 2020. évi 9,9 %-ról 2021-ben 8,6 %-ra csökkent.

Az alkoholfogyasztás tekintetében, illetve az ittas járművezetés vonatkozásában a húsvéti időszak alkalmat kínál arra, hogy a járművezetők alkoholtól befolyásolt állapotban üljenek a volán mögé, ezért a Rendőrség 2022. április 14-20. között a ROADPOL éves ellenőrzési terve alapján több napos Alkohol és Drog ellenőrzést folytat.