Magyar motorépí­tőért lelkesedik az egész világ

Pákozdi “Sapka” Tamás aratott az AMD Motorépí­tő Világ- és Európa Bajnokságon.

A mai napon véget ért az 50. kölni motorkiállí­tás, az INTERMOT. Az utolsó este programja volt a 2014-es AMD Motorépí­tő Világ- és Európa Bajnokság eredményhirdetése, amin Pákozdi “Sapka” Tamás alkotásai kiválóan szerepeltek.
A BMW R 65-ből épí­tett, rendkí­vül letisztult café racere a Café Racer kategóriában az ötödik lett. A verseny kií­rása szerint ebbe a csoportba az 50-es 60-as évek utcai versenymotorjai által ihletett munkák tartoztak, amiknek jellemzője a hátratolt lábtartó, a csutkakormány és az egyszemélyes nyereg. A motorról mi is í­rtunk, itt megcsodálhatja azt az alkotást, amit a 2014-ben a műfajának egyik legszebbjének í­téltek – világszinten.

 

A másik, ennél is nagyobb sikert Sapka a Street Performance kategóriában aratta – ebben a mezőnyben kimondottan utcai motorból épí­tett, akár hagyományos használatra is alkalmas járművek indultak, különösebb stí­lusbeli megkötés nélkül. Az általunk is bemutatott Buell XB12 R Firebolt a második lett a népes mezőnyben. A döbbenetes hatású futurista motor a cikkünk óta tovább fejlődött, bizonyos részeit tekintve finomabb, másokban durvább lett.

 

 

Ezek az eredmények magukért beszélnek, egy világbajnokságon elért második és ötödik hely nagyon pontosan elhelyezik az épí­tőt a globális custom-térképen: Sapka jelenleg a világ élvonalába tartozik, fantáziája, igényessége, stí­lus- és arányérzéke ismét meghozta a neki járó elismerést. Az ismét különösen hangsúlyos a mondatban, hiszen 2007-ben Szilvássy Istvánnal közösen épí­tett motorjuk, a Time Machine az Európabajnokságon aranyérmet szerzett.