Kitiltanák a motorokat az egyik legzsúfoltabb városból

Több millió közlekedő vakarhatja a fejét

Környezetvédelem cí­mszóval kitiltani járműveket városokból nem új ötlet. Azonban a motorkerékpárokkal szemben eddig elég ritkán hoztak intézkedéseket. Legutóbb akkor hallottunk ilyesmiről, amikor Párizsban a 2015 elején napvilágra került tervezetett idén nyáron elfogadták, ami lényegében azt jelenti, hogy a francia fővárosba nem hajthatnak be az 1999-nél korábban gyártott kétkerekűek.

 

Nos, úgy tűnik a példa ragadós, mert közben kiderült, hogy Hanoiban is hasonló, de még sokkal radikálisabb lépésre készülnek. Vietnám 7,7 millió lakosú fővárosában jelenleg 4,9 millió motoros és robogós szeli az utakat, számuk pedig folyamatosan gyarapodik. 2015 minden hónapjában 8000-20 000 új kétkerekűt regisztráltak. A hivatalos álláspont szerint 2020-ra a közlekedők száma elérheti a 7 milliót, ami tarthatatlan, ezért kitiltanák a motorokat és a robogókat a városból.

 

 

A hatalmas dugókra és a számottevő környezetszennyezésre a megoldást a tömegközlekedés komoly fejlesztésében látják a vezetők. Tizennyolc új hí­d, hat új metróvonal és három gyorsbusz-járat szerepel a 2030-ig szóló tervek között.