Itt az olcsó Yamaha R1 azoknak, akik drágállják a simát hatmillióért

99 százalékban olyan jó, mint az alapváltozat

Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy a sportmotorok árai jelentősen megugrottak az elmúlt évek alatt. Régebben a csúcskategóriás kétkerekűek négymillió forint körül mozogtak, most pedig ennek a másfélszerese is előfordul. (Aprilia RSV4 RR 5 229 000 Ft, BMW S 1000 RR 5 400 000 Ft, Ducati 1299 Panigale 7 000 000 Ft).

 

A magas vételár a Yamaha YZF-R1-esre is igaz, ami durván 6,4 millió forintért vihető haza. Ennek megfelelően nem is látunk kí­gyózó sorokat a japán gyártó kereskedései előtt. Most azonban valamelyest változhat a helyzet, mivel a hangvillás emblémájú vállalat amerikai részlege végre leleplezte a sportmotor olcsóbb kiadását, az R1S-t.

 

Motorok Yamaha YZF-R1S
Képgaléria a Yamaha YZF-R1S-ről


A low budget verzió természetesen azt jelenti, hogy néhány ponton be kell érni szerényebb megoldásokkal és egyszerűbb anyagokkal. így például az R1S-nél hiába keresünk titánium hajtókarokat és magnézium felniket. Előbbieket acélból, utóbbiakat alumí­niumból gyártja le a Yamaha. Mindezek összesen négy kilogrammnyi pluszt jelentenek.

 

A legfontosabb tényező természetesen a vételár. Az Egyesült íllamokban az YZF-R1 alapára 16 499 dollár, ezzel szemben a februártól kapható YZF-R1S-ért csak 14 990 dollárt kell fizetni.