HJC CS15 Dosta tesztnapló

A szerkesztőségünkbe érkezett HJC sisakok közül használatba vettük a dél-koreai gyártó belépő kategóriás zárt bukósisakját. A 32 990 Ft-ba kerülő bukójuk 1480 grammot nyom, ami ebben a kategóriában nem mondható rossz adatnak. A dobozban találunk sisakzsákot és alsó bogárhálót. A sisakhéjszerkezet dupla rétegű polikarbonát kompozitból készült. Szellőzőrendszerét szélcsatornában tervezték, három zárható szellőzőnyílást is találunk rajta: kettőt felül a homloknál, egyet pedig az állnál. A felszereltséghez tartozik egy plexizár, amit bal oldalon egy gombbal aktiválhatunk, mikrometrikus csat, valamint kivehető és mosható arc- és fejpárnák.

A bélés antibakteriális anyagból készült. A színtelen plexin találunk kétoldalt Pinlock előkészítést, de ezt külön kell megvásárolnunk. Az orrmaszk alapáron jár, ahogy az alsó bogárháló is. Ezt az oldalsó arcpárnák eltávolítása után tudjuk behelyezni, kicsit körülményes, cserébe viszont biztosan nem fog elmozdulni. Az új, M-es méretű sisak könnyedén csúszott a fejemre. Már az első próba meggyőző volt. Éreztem, hogy az arcpárnák határozottan fognak, de a homloknál nem nyom. Az állrész és az orrmaszk kellő távolságra van az arcunktól, így nincsen bezártság érzésem. A plexi nyitása, a szellőzők ki- és becsukása kesztyűben sem okoz gondot. Legtöbbet városban használtam a napi munkába járáshoz, eddig pozitív az összkép. Tetszik, hogy könnyű, nem fárasztja el a nyakamat. Hamarosan lesznek tapasztalatok az ősz beköszöntével a párásodásról, illetve hosszabb úton vizsgálom kényelmét, valamint zajosságát.

Több mint másfél hónapja gyűlnek a tapasztalataim az előző számunkban bemutatott új tesztsisakunkkal, a HJC CS-15 Dosta bukóval. Az első időszakban főleg városban használtam az 1480 grammos sisakot. A szellőzéssel nem volt gond, hála a három darab nyitható-zárható szellőzőnyílásnak. Az első pozitív tapasztalatom az volt, hogy a legnagyobb melegben sem izzadtam bele. Kifejezetten könnyű a reteszek működtetése, kesztyűben sem okoz problémát, ahogy a mikro metrikus csat használata és állítása sem. A belső arcpárnák a használat alatt már pont annyira kitágultak, hogy teljesen megszűnjön az új bukósisakoknál érezhető enyhe, nyomó érzés.

A finom, plüssös anyagból készült párnák komfortos viseletet tesznek lehetővé, a homloknál sem kényelmetlen. Lehetséges, hogy idővel el fog kezdeni bolyhosodni a párnák felülete. Országúton és autópályán is kipróbáltam már, hosszabb úton is kényelmes, zajosságával sem volt gondom. Jó dolog, hogy a szellőzőrostélyok a fejtetőn nem lógnak túlságosan ki, így nem kell semmilyen kellemetlen susogásra vagy egyéb zajra számítani. Az ősz beköszöntével, kb. 10 fokos hőmérsékletben már érezhető, hogy a plexi igencsak hajlamos a párásodásra. A HJC bukója szerencsére rendelkezik gyárilag pinlock előkészítéssel, így azt érdemes lesz beszereznie azoknak, akik hidegebb napokon is szeretnék használni a CS- 15 típusú sisakot.

Fotó: Töltéssy Zoltán