Head-Up Display bármilyen bukósisakhoz

A vezető okostelefonjához kapcsolódik

Az elmúlt években a motorkerékpár piacon is megjelentek az úgynevezett Head-Up Displayek. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a sofőrnek ne kelljen lepillantani a műszerfalra ahhoz, hogy a járművel kapcsolatos legfontosabb információkat megtudja. Ennek köszönhetően kisebb a balesetveszély.

Az utólagosan felszerelhető konstrukciók egyik legújabbika a headsUP. A bevezetési kampánynál tartó eszköz az elektronikát tartalmazó dobozból és a kivetí­tőből áll. Előbbit a sisak tarkórészére, utóbbit előre, a plexi mögé kell helyezni, a kettőt összekötő kábelt pedig el lehet rejteni a bélésben A szerény méretű kiegészí­tő az információkat a vezető okostelefonjától “gyűjt be” vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Ugyanennek a Bluetooth technológiának köszönhetően arra is képes a headsUP, hogy a mobilon tárolt zenéket lejátssza. Mindezeket egy Android és iOS platformon is futó alkalmazás segí­tségével lehet beállí­tani.

A konstrukciónak nagy előnye, hogy jóformán bármilyen normál bukósisakkal kompatibilis. A hátrányai közül viszont kiemelhető, hogy erős napfényben nehezebbé válhat a kivetí­tett adatok leolvasása. Ezt a negatí­vumot úgy próbálják megoldani a készí­tők, hogy háromszorosára növelik a kivetí­tő fényerejét. A headsUP vételára 225 dollár, a megrendelések pedig nagyjából egy év múlva kerülnek kiszállí­tásra.