Félautomata váltóval szerelt hibrid erőforráson dolgozik a Suzuki

Sportmotorba kerülhet

Jó esély látszik arra, hogy a Suzuki egy igen érdekes motorral álljon elő a közeljövőben. A japán vállalat nemrég benyújtott szabadalma egy félautomata sebességváltóval összekapcsolt hibrid erőforrást mutat.

 

Motorok Suzuki hibrid szabadalom

Az elektromos motor generátorként is funkcionálhat – 10 kép a galériában

 

A rajzokon 43-as számmal jelölt, dobszerű alkatrész egy olyan elektromos motor, ami – beállí­tástól függően – besegí­thet a belső égésű blokknak a kétkerekű meghajtásába, vagy generátorként is funkcionálhat. A különböző módok között a jobboldali markolaton elhelyezett kapcsolóval lehet váltani.

 

Maga a sebességváltó is egy érdekes darab. A Suzuki újdonságánál a vezető anélkül kapcsolgathat, hogy a tengelykapcsoló karját behúzná. A váltó pedál megnyomását, vagy éppen meghúzását a Transmission Control Unit (TCU) névre keresztelt egység figyeli, ami az Engine Control Unittal (ECU) együttműködésben elvégzi a kiválasztott fokozat bekapcsolását.

 

Motorok Suzuki hibrid szabadalom

Az indí­tó és vészleállí­tó gombok mellé a módkapcsoló is felkerült – 10 kép a galériában

 

A Suzuki rajzain ugyan egy sportmotorban látható a hibrid motor és a félautomata váltó, de nem kizárt, hogy ez csak egy illusztráció. Egyelőre nem tudni, hogy mikor mutatkozhat be a sorozatgyártott változat, ha egyáltalán bemutatkozik. Mi mindenesetre reméljük, hogy nemcsak az asztalfióknak készí­tette a japán gyártó.