Erre is jó lesz figyelni – úfelújí­tásoknál állnak a traffipaxok

Újabb egy hónapos akcióba kezd a rendőrség

Még javában tart a rendőrség októberre meghirdetett országos akciója, melynek keretében a hatóságiak „igazoltathatnak, ruházatot, járművet vizsgálhatnak át” és máris itt az újabb ellenőrzés sorozat. Ezútal a forgalomeltereléseknél, az úépí­téseknél kihelyezett sebességkorlátozások, illetve a jobbra tartás be nem tartásra utaznak a rendőrök. Az október 20-án kezdődött és egy hónapra tervezett intézkedéssorozat célja az épí­tkezéseken dolgozók biztonságának növelése.

 

 

Alább olvasható a rendőrség hivatalos közleménye:

 

A Magyar Közú Nonprofit Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködik az utakon dolgozók védelmében.

 

A Magyar Közú Nonprofit Zrt. adatai szerint 2012 és 2014 között a közlekedők 16 alkalommal okoztak olyan balesetet, amely során közúi munkaterületeken dolgozó alkalmazottak megsérültek. Ezen balesetek során összesen 24-en szenvedtek sérülést, illetve egyikük életét vesztette. 2015-ben, szeptember 1-jéig összesen négy alkalommal történt személysérüléses baleset. Ezek következtében a közúkezelő egy munkatársa elhunyt, hét alkalmazott pedig hosszabb időre betegállományba került. A rendkí­vüli események során a személyi sérülések mellett jelentős anyagi kár is keletkezett, húsz munkaeszköz megrongálódott, közöttük kisteherautók, kombinált gépek, teherautók és ütközési energia elnyelő szerkezetek.

 

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság ülésén a Magyar Közú Nonprofit Zrt. kezdeményezésére megállapodás született arról, hogy az általuk kezelt utakon létesí­tett munkaterületeken – az ott dolgozók védelmében – a rendőrség kiemelten ellenőrzi a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megtartását. A baleset-megelőzési tevékenysége során kiemelt figyelmet fordí­t a gyorsforgalmi utakon való közlekedés szabályaira és veszélyeire, í­gy többek között a jobbra tartási kötelezettségre vonatkozó szabályokra, az őszi-téli vezetés veszélyeire. A forgalomkorlátozással érintett helyeken folytatott közlekedésrendészeti ellenőrzések 2015. október 20-ától egy hónapon át tartanak majd.

 

Az aktuális forgalomkorlátozásokról, balesetekről a www.utinform.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.