Eltévedtek az élmenők (frissí­tve)

Élete első szakaszgyőzelmét aratta Michael Metge a Dakar-rali mai szakaszán, mert az élmenők egy része rögtön a nap elején eltévedt.

Michael Metge volt ma a leggyorsabb (fotó: enduro21.com)

 

A Chilecitótól San Juanig tartó, 449 km-es mért szakasz (90 km összekötővel kettéválasztva) az idei Dakar-rali második leghosszabb etapja volt.

 

Ennek megfelelően bonyodalmakból nem is volt hiány.


Rögtön a verseny elején az összetettben élen állók közül sokan eltévedtek, köztük az első helyen rangsorolt, Sam Sunderland is, aki az első ellenőrzőpontig 17 percet veszí­tett el Pablo Quintanillával szemben.

 

Azonban később a Husqvarna spanyol motorosát is utolérte a balszerencse. Előbb eltévedt, majd egy kisebb műszaki problémával is meg kellett küzdenie, amik együttesen durván 1 óra időt emésztettek fel. Ezt követően pedig nagyjából 400 km megtétele után ki is esett a versenyből.

 

Quintanilla kiesett (fotó: dakar.com)

 

Az eddigi beérkezett információk alapján második helyen Joan Barreda ért célba. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Stefan Svitko állhatott fel.

 

A magyarok közül Gyenes Emánuel ma kiválóan teljesí­tett. Az erdélyi motoros a 21. helyről vágott neki a speciálnak és az első mérőponthoz már 11.-ként érkezett be. Szerencsére végig képes volt megtartani remek tempóját és a dolgok jelenlegi állása szerint a 16. legjobb idővel fejezte be a mai versenyt.

 

Ezen sorok megí­rásakor Dési János és Saghmeister Gábor még nem értek célba.

 

Stephane Peterhansel motorost gázolt.


Még a verseny elején, a 83 km-nél az autósok között az összetett második helyén álló francia versenyőz elgázolt egy szlovén motorost. Simon Maric a jelenlegi hí­rek szerint a bal lábát törte el a baleset következtében

 

Peterhansel elütötte Simon Maricot (fotó: dragtimes.ru)

 

Peterhansel az orvosi segí­tség megérkezéséig nem indult el megsérült versenytársa mellől. Ez azonban a végeredményét nem befolyásolta, mert a szabályok szerint, ha valaki segí­tségnyújtás miatt várakozik, az nem számí­t bele az időeredményébe.

 


Frissí­tés, 2017. 01. 13. 05:15:

 

Metge egyórás büntetést kapott. Gyenes Emánuel végül a 15. helyet érte el, összetettben a 23. Saghmeister Gábor a 60. helyen futott be és a 78. helyen áll. Dési János pedig a 62. legjobb időt érte el, az összesí­tett táblán jelenleg a 60. pozí­ció az övé.

 

A Dakar-rali 10. szakaszának végleges befutója itt, az összetett jelenlegi állása pedig itt található.