Elhunyt Ivano Beggio

A Piaggio csoport és az Aprilia szeretettel és tisztelettel emlékezik Ivano Beggio-ra, az Aprilia alapí­tójára, aki 73 éves korában elhunyt.

Roberto Colaninno, a Piaggio csoport elnöke és vezérigazgatója í­gy emlékszik: „Beggio nagyszerű vállalkozó volt, látnok, aki képes megvalósí­tani az álmait”

Ivano Beggio, 1944-ben született, már nagyon fiatalon érdekelték a motorok csatlakozott apjához Alberto-hoz az Aprilia gyárban, amelyet a háború után Noale-ban vezetett. A hetvenes évek elején átvette apjától az irányí­tást, és megkezdte a motorkerékpárok és robogók gyártását.

1975-ben létrehozott egy versenycsapatot, majd 1977-ben megnyerte az olasz motocross bajnokságot a 125 és a 250 géposztályokban. 1980-ban az Aprilia kis és nagy teljesí­tményű motorkerékpárokat 50 és 125 cm3 gyártott nagy sikerrel, esztétikailag és technológiailag innovatí­v modelleket indí­tott a városi mobilitás piacán: 1991-ben megjelenet a Scarabeo. 1998-ban belépett a nagyteljesí­tményű motorok szektorába is az RSV Mille-vel.

A GP világbajnokságán, ahol 1985-ben debütált a 250-es géposztályban, Aprilia világbajnoki cí­met szerzett, mint a Max Biaggi, Marco Simoncelli, Valentino Rossi, Casey Stoner, Alvaro Bautista, Loris Capirossi, Marco Melandri, Manuel Poggiali és Alessandro Gramigni.

Jelen marad a vállalat életben, tiszteletbeli elnöke a cégnek 2006-ig. Hosszas betegség után 2018. március 13-án halt meg.