Egy biztos megoldás motorlopás ellen

Az í­gy rögzí­tett motort aligha akarja bárki is elvinni

A motorkerékpárok mindig is kedvelt tételek voltak a tolvajok listáin. Hiszen általában nagy értékűek, elmozdí­tásukhoz pedig sok esetben elegendő egy jobb minőségű erővágó, amivel a lakattól megszabadulnak. Éppen ezért a különböző riasztórendszerektől kezdve, a legjobb tárcsafékzárakig sok mindennel próbálkoznak a tulajdonosok, hogy elejét vegyék a lopási kí­sérleteknek. Most elérkezett a pillanat, amikor beszámolhatunk a védelem egy következő szintjéről.

 

A garázs padlójába lefúrható biztonsági szemek régóta ismertek, a Motodock néven piacra dobott szerkezet azonban ennél valamivel tovább megy. A spanyol gyártmányú konstrukció lényegében egy motorkerékpár dokkoló, ami az első kerekénél fogva rögzí­ti szeretett járművünket.  Extraként pedig megvásárolható hozzá az előbb emlí­tett biztonsági szem speciális, akár három lánc átfűzésére alkalmas változata, aminek segí­tségével a hátsó felni, a váz, és még a lengővilla is biztosí­tható a hagyományos módon.

 

galéria Motodock - dokkoló motorokhoz
Galéria a dokkolóról


Maga a dokkoló többféle átmérőhöz hozzáállí­tható, használata pedig kimondottan egyszerű. Mindössze bele kell parkolni, majd ha átbillent a megfelelő állásba, akkor egy nagyméretű, biztonsági csavart át kell dugni a megfelelő réseken – köztük magán a felnin is –, majd kulccsal lezárni.

 

A gyártó weboldala szerint a padlóba rögzí­thető, három lánc átfűzésére alkalmas biztonsági szem 85 euróba, tehát körülbelül 26 500 forintba, a dokkoló pedig 470 euróba, azaz 150 000 forintba kerül. A kettő együtt is megvehető, ebben az esetben „mindössze” 500 eurót, nagyjából 155 000 forintot kell kifizetni.

 

Ez természetesen távolról sem a legolcsóbb megoldása a motorkerékpárok lopáselleni védelmének, de talán a legbiztonságosabb és még í­gy is jóval kevesebbe kerül, mint maga a motor.