Dí­ványt, retrót vagy sportosat? Használt olasz 500-as nagyrobogók

Vajon melyik a legjobb vétel az olasz 500-as nagyrobogók közül? A Piaggio azonos blokkjával készült, mégis eltérő karakterű és megjelenésű motorokat hasonlí­tottunk össze.

Az olasz motorokkal kapcsolatban sok előí­télet él a fejünkben, azonban az összeszerelés minőségére és a harmonikus dizájnra sosem lehetett panaszunk. A Piaggiónál igen komoly hagyományai vannak a robogóknak, a cégcsoporthoz tartozó három márka egyazon blokk köré három teljesen eltérő karakterű járművet épí­tett. Az Aprilia Atlantic képviseli a dí­ványrobogó feelinget, a Piaggio Beverly egy igen gusztusos retró formájú gépet, a Gilera Nexus a sportosság jegyében született meg. Eleinte 460 köbcentis blokkal készült, később 492 köbcentisre módosí­tott, duplagyertyás erőforrásával kipréseltek a mérnökök még néhány pluszlóerőt.

A dí­vány

Az Atlantic 2002-ben, mí­g másik két társa 2003-ban látta meg a napvilágot. Az erős, nyomatékos, egyhengeres, 460 köbcentis blokk 37 lóerőt ad le az Apriliában, két lóerővel erősebbek a kihí­vók. Mérete ellenére jól kezelhető, könnyebbnek érezni. Az ülés széles és kényelmes, 780 mm-es magassága a legtöbb motorosnak nem jelenthet gondot. A rugózása viszonylag lágy, de a csillapí­tás kellően feszes, í­gy az úhibákra finoman reagál. Ezért jó motorozni az Atlantickal városban, a sorok közti kis tempóval történő manőverezgetés méretéből adódóan megszokást igényel. Magasra húzott plexijének és kényelmes, nagy ülésének köszönhetően az országúon sem fog csalódást okozni. A három motor közül ennek különleges sisaktartója van, ami megtévesztő, hiszen az utas ülés alatt és mögötti részén van a rakodóhely. Ide egy sisak és egy kisebb táska kényelmesen befér. A kormány alatt zárható kesztyűtartót és szatyorakasztó fület találunk, amelyek rendkí­vül praktikusak. Ha utast is szállí­tunk, a motor viselkedése megváltozhat, mivel a második személy súlypontja nagyon messze kerül a vezetőétől. A hátul ülőnek a lábtartók pozí­cióját leszámí­tva kényelmes helyet ad a robogó. Városi motorozásra, országúra egyaránt alkalmas, aki tekintélyt parancsoló megjelenésű, kényelmes nagyrobogót keres, annak erre fog esni a választása.

Az Atlanticból átlagosan 20 eladó példányt találunk, áruk 400 ezer forinttól indul kilométerfutás és állapot függvényében. Külföldről érkezett példányokat ennél 50-100 ezerrel olcsóbban is lehet találni, de ezeket érdemes nagyon alaposan átvizsgálni. A törött vagy gyanúsan összerakott darabokat nem javasolt megvásárolni, mivel nem tudjuk, mi sérülhetett az idomok alatt. Mint minden egyhengeres motor, hajlamos az olajfogyasztásra, a tuningkipufogós példányok jobban eszik a kenőanyagot, í­gy racionálisabb választás lehet egy gyári végdobos példány. A legszebb állapotnak örvendő példányokért körülbelül 600 ezer forintot kell fizetnünk, ha magunkénak akarjuk.

A retró

A nosztalgikus formavilágú Beverly 500 sokak szí­vét dobogtathatja meg. A kerek lámpatest, a krómozott tükrök igazi retró hangulattal fűszerezik meg a motort. Nagy átmérőjű kerekeivel, kényelmes üléspozí­ciójával, egyszerű és nosztalgikus formavilágával nagy sikerre tett szert. A ví­zhűtéses, négyütemű blokk 39 lóereje meglepően dinamikusan mozgatja a gépet. A felniket 260 mm átmérőjű Brembo tárcsafékek lassí­tják A városi forgalom nem gond vele, fordulékony, jól kezelhető. Az úhibákkal nem lesz gondja az elöl 16, hátul pedig 15 colos felniknek. Országúon a nagy kerekeknek és a hosszú tengelytávnak köszönhetően érezhető némi imbolygás, de az egyenesfutására nem lehet panasz. A széles, gyárilag 150-es gumival szerelt hátsó kerék nem előnyös a menettulajdonságok szempontjából, ezt érdemes keskenyebbre cserélni. Az ülés alatt hosszú, lapos tároló helyezkedik el, két sisak már nem fér el benne. íœlése lépcsősen eltolt, kellően széles. A motoros egyenes testtartással tud ülni, lábai kényelmesen elférnek a hosszú, de keskeny lábtartón. A kormány ergonomikus egyenes í­vben meghajlí­tott, jól kézre áll.

Összességében az ülés- és a kormánypozí­ció is remekül eltalált. A műszeregység szintén a retró hangulat jegyében készült, a fehér alapú kerek órák szépen beleillenek a motor nosztalgikus világába. Az olasz robogókra jellemzően itt is találunk bevásárlószatyor-tartó fület. Az 500-as Beverlyből picivel nagyobb a kí­nálat, mint az Atlanticból. íruk jellemzően érvényes magyar okmányokkal 400 ezer forinttól indul, a megkí­mélt, tényleg kulturált egyedekért akár 900 ezret is elkérhetnek az eladók. Ebből az olasz cirkálóból is érdemes a sérült példányokat elkerülni. A motor viseletességéről rendkí­vül jól árulkodik a világos bőrüléssel készült darabok nyerge. Ha hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni a nem túl erős futóművel, jó társunk lehet a legnagyobb Beverly. Aki egy szép és gyors és vérbeli olasz retró robogóra vágyik, annak erre a robogóra fog esni a választása.

A sportos

A Gilera Nexus először 2003-ban jelent meg, és egyből hatalmas sikert aratott. A sportos megjelenés nem csak a küllemére jellemző, a műanyagok alatt van titok. A vázat középen egy masszí­v acélcsővel tették kellően merevvé, a súlypontot pedig előrehozták, í­gy a legtöbb robogótól eltérően nem lett farnehéz. A súlyelosztása közel 50-50% az első és a hátsó kerekek között, í­gy olyan élményt nyújthat, mint egy rendes motor. Van egy különleges extrája, a hátsó keréknél állí­tható a tengelytáv, í­gy a motoros eldöntheti, hogy inkább stabilitásra vagy kanyarképességre szeretné hangolni a robogó futóművét. Szintén a sportosságra utal a kevlár hátlapos műszeregység, analóg, középen elhelyezett, fehér hátlapos fordulatszámmérővel, vörös háttérvilágí­tással.

A Nexus ülése alatt a legszűkösebb a helykí­nálat, egy zárt sisak és mellé néhány apróság éppen elfér. Az utas ülése keményebb, mint az előző két motornál, de ezt betudhatjuk a sportosságnak. Érdekes, hogy a második lábtartó itt a legkényelmesebb, mely ügyes lenyitható megoldással varázsolható elő. Szintén egy kellemes és praktikus megoldás a ví­zhűtőtől szellőzőrostélyokon lábra irányí­tható légbefúvó, amely hűvösebb őszi napokon igazán hasznos. Az ötszázas Nexusból 22 eladó darabot találunk. A sportosságnak ára is van, ez a legzsebbenyúlósabb választás a három robogó közül. Közel hatszázezertől kezdődik a kí­nálat alja, a szebb gépekért 7-800 ezer forintot is elkérnek az eladók. Az idomok állapota sokat elárul, a nap által kiszí­vott, fakult fényezés utcán való rideg tartásra utal. A triumvirátusból leginkább a Gilera külföldről behozott példányait kerülném el, egy sportrobogót az olaszok valószí­nűleg csak nyélen használtak. Sok kellemetlenségtől kí­mélhetjük meg magunkat és pénztárcánkat, ha itthoni, legalább nagyjából lekövethető előéletű gépet választunk.

A Piaggio ötszázas blokkjának egyik klasszikus hibája a hosszú állás utáni ví­zpumpafolyás. Ezt sajnos csak cserével orvosolhatjuk. A másik problémaforrás a már emlí­tett tuning kipufogódobok használatával függ össze. Ha nem minőségi a végdob és nincs megfelelő fojtása, a megváltozott gázáramlás és hőterhelés miatt rendkí­vül megnőhet az olajfogyasztás. Extrém esetben blokkszoruláshoz is vezethet a kenőanyag hiánya. Az egyhengeresnél ötezrenként kell az olajat, az olajszűrőt, légszűrőt és gyertyát cserélni. A tí­zezres szervizhez ezekhez hozzájön a hajtásszí­j, a görgők és a szí­j vezetőgörgőinek cseréje is.

Vajon melyik a legjobb vétel az olasz 500-as nagyrobogók közül? Először is el kell döntenünk, hogy mi a számunkra a legfontosabb, illetve milyen felhasználók közé soroljuk magunkat. A legracionálisabb választás az Aprilia Atlantic lehet, kedvező ára, jó pakolhatósága, felhasználóbarát futóműve miatt. Ha szeretjük a divatot és a szép dolgokat, valamint érezzük magunkban a nosztalgikus tárgyak birtoklási vágyát, akkor a Piaggio Liberty lesz a nyerő. Nem sokkal drágább, de jóval szemet gyönyörködtetőbb látvány. Ha viszont úgy érezzük, van bennünk egy kis Valentino Rossi, és egy kis pezsgésre vágyunk, nem fogunk törődni a sportos Gilera Nexus magas árával!