Amerika a terepmotorozást a saját képére formázza

Mi történik, ha egy amerikai keresztezi a 400 méteres gyorsulást a motokrosszal?

Tavaly pattant ki egy új krossz-koncepció a Red Bull sport-részlegének a tanácskozásából, amit akkor Straight Rhythm (egyenes ritmus) névre kereszteltek. Most úgy tűnik, meg is valósí­tják az akkori elképzelést.

De miről is van szó?

Egy új motocross versenymódról van szó, amiben nincs kanyar, csak mosódeszkák és ugratók váltják egymást, fél méföldön, vagyis 804 méteren keresztül. Ezen a pályán kettesével indulnak a versenyzők, és rongyolnak végig elképesztő sebességgel – aki nyer, továbbjut, a lassabb pedig kiesik.

Miért zseniális ez a modell?

A Straight Rhythm egyesí­ti amerika két kedvenc motorsportját, a gyorsulást és a krosszt. Az előbbiből a verseny szerkezetét és a szabályrendszert vették át, utóbbiból pedig a világhí­rű indulókat.

És Európában is lesz ilyen?

Nem hisszük. Egyrészt mifelénk nem érné meg megépí­teni egy ilyen pályát, másrészt az öreg kontinens motorosai imádják a kanyarokat, egy ilyen verseny nálunk nem lenne annyira népszerű. Tehát aki élőben akar ilyet látni, október 4-én Kaliforniában a Auto Club Raceway Pomona versenypályánál teheti meg. Mindenki másnak pedig itt egy videó arról, hogy miről is szól a Straight Rythm.