Akiknek a pokol is kevés

Az Erzberg Rodeo joggal indul a világ legkeményebb enduróversenye cí­mért. A rajtnál 1500 motoros áll – jó, ha harmincan célba érnek.

Kevesebb, mint két nap múlva indul az Erzberg Rodeo – Európa, vagy talán a világ legkeményebb extrém enduró versenye. Az 1995 óta évente megrendezett esemény már jelentősen kinőtte magát – több mint egy hagyományos kihí­vás. Sokan fellengzősen a terepmotorozás mekkájaként gondolnak rá, mások inkább egy hatalmas fesztiválhoz hasonlí­tják.

 

 

Az első, csütörtöki napon a kéthengeresek mérkőznek meg – a királykategóriának nevezett csoportot 2005-ben indí­tották, akkor körülbelül hatvanan álltak rajthoz, többnyire a KTM és a BMW nagy enduróival.
Pénteken és szombaton a selejtező futamokat bonyolí­tják. Ez a legnagyobb rosta, az 1500 nevezőből csak 500 jut tovább – ők a vasárnapi döntőben elindulhatnak a mindennél keményebb, 35 kilométeres távon. Közülük jó, ha harminc eléri a célt.
Erzbergen elsőnek lenni különös teljesí­tmény, a győztesek listáján olyan nevek szerepelnek, mint Christian Pfeiffer, Giovanni Sala, Juha Salminen, Cyril Despres, David Knight és Tadeusz BÅ‚ażusiak.