A világ egyik legszebb motorhangja – érdemes belehallgatni

Beleszaladtunk egy nagyon érdekes motorkerékpárba a YouTubon, egy Harley-Davidson XA 750 típusba.
Azt sokan tudják, hogy a Harley-Davidson megfogta az isten lábát, amikor 1940-ben szerződést kötött a hadsereggel – amúgy háború esetén hadsereg beszállítónak lenni valószínűleg maga a főnyeremény.

A Harley-Davidson WLA modelleket 1940-ben kezdték gyártani a hadsereg igényeinek megfelelően. Polgári megfelelőjük a flathead erőforrással rendelkező 45 köbinches (740 cm3) WL volt. Pearl Harbor után felpörögtek a katonai megrendelések, összesen 90 000 darab körüli mennyiséget gyártottak a WLA-kból. A kanadai piacra WLC néven került, emellett szállítottak  Nagy Britanniának, Dél-Afrikának is, de a legnagyobb mennyiséget – 30 000 darabot – a Szovjetunióba küldték.

A WLA alapvetően megbízható motor volt, de az észak-afrikai harcokban sok problémát okozott a hátsó henger túlhevülése. A BMW R 75-öse a maga bokszer erőforrásával sokkal alkalmasabb volt a sivatagi felhasználásra. Az amerikai hadsereg megrendelést adott az Indiannak és a Harley-Davidsonnak egy 750-es, kardánhajtású, bokszer erőforrással rendelkező motor kifejlesztésére.

A tesztelésekre ezer darab 740-es, ikerkarburátoros, kardánhajtású bokszermotoros XA-t gyártott a Harley-Davidson, az új modell működés közbeni olajhőmérséklete közel negyven fokkal alatta maradt a WLA-énak, mire azonban igazi sorozatgyártásra is sor került volna, okafogyottá vált a típus gyártása, helyét a Jeep vette át, és maradt a WLA. Kevesen tudják, hogy a négysebességes XA volt a Harley-Davidson első kézikuplungos, lábváltós modellje, jó tíz évvel megelőzve a Harley-Davidson első hasonló polgári modelljét, a Panheadet. A hátsó kerék rugózott felfüggesztést kapott, ez csak 1957-ben jelent meg az utcai modelleken a Harley kínálatában.

 

A videó szerint a lemezfelnis XA-kból mindössze hatvan darab készült – ez volt talán a Fat Boy elődje? Az XA baloldalra szerelt berúgópedállal rendelkezett, állítólag kifejezetten könnyű volt az alacsony kompressziójú blokk (állítólag 5:1 ) berúgása. A videón a srác pár rúgással életre kelti az XA-t, és akkor olyan hangot hallasz, amilyet talán még soha nem hallottál. Valami elképesztően szépen, telten szól. Na, és amikor alapjáraton szól…