A mobil a legjobb barátod! Vagy mégsem?

Az Aegon és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága közösen edukációs kármegelőzési kampányt indí­tott. Ennek sajtótájékoztatóján jártunk.

Korunk ittas vezetése a menet közbeni telefonhasználat, amely Európa több országában is kimagasló baleseti okká vált, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabály valamennyi uniós országban tiltja a vezetés közbeni mobilozást. Mostanában egyre több motoros használ mobilos navigációt, amely elvonhatja figyelmüket az úról.
Nagy többségben aki két kerekűt használ, az autózik is, ezért mi érdekesnek találtuk a témát. Az Aegon Biztosí­tó egy reprezentatí­v kutatást készí­tett, hogy kiderüljön, mi a helyzet hazánkban. A megkérdezettetek közül – saját elmondásuk szerint – tí­zből négyen rendszeresen használnak vezetés közben mobilt. Ez rendkí­vül veszélyes, 50 km/h-s sebességnél 1 másodperc alatt 14 métert tesz meg a jármű, mí­g az autópályán a megengedett 130-as tempónál már 36 métert.

Érdekesség, hogy egy átlagos mobilozó 3-5 másodpercre tekint a kijelzőre. Ezekből az okokból kifolyólag lényegében métereket haladunk vakon. Egy VR szimuláció segí­tségével mi is kipróbáltuk, hogy mekkora utat vezetünk vakon, amikor csak pár pillanatra a mobilra nézünk menet közben.
Az Aegon és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága közösen edukációs kármegelőzési kampányt indí­tott, a sajtótájékoztató után a szemléltető eszköz országos turnéra indul.