260 km/h felett száguldott, pedig vak

És mozgássérült is. Stuart Gunn merész fickó, aki bebizonyí­tja, hogy a hátrányos helyzet nem feltétlenül korlátozó tényező.

Igaz, hogy a 39 éves Stuart Gunn deréktól lefele megbénult, és vak is, de ez egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy új sebességrekordot állí­tson fel, megdöntve Billy Baxter 2003-as 263,9 km/h-ját. Gunnak ugyan a széllel is meg kellett küzdenie az angliai Elvington reptéren, de végül ő lett a világ leggyorsabb vak és mozgássérült motorosa: 268,9 km/h-t ért el Suzuki Hayabusájával.

„Remélem, ez bebizonyí­tja az embereknek, hogy csak azért, mert vak vagy, illetve más rokkantsággal küzdesz, ezeknek nem kell korlátozniuk az életed” – nyilatkozta az edinburghi rekorder.

11 évvel ezelőtt Gunn két helyen is eltörte a gerincét, illetve számos egyéb sérülést is elszenvedett, amikor egy furgon nem adta meg az elsőbbséget Kawasaki Ninjájának, és belerohant. A balesetet követően testének jobb oldala teljesen lebénult, sőt az ütközéshez köthető szélütések következtében látását is elvesztette. De nem adta fel, mihelyst némileg már érezte jobb karját, rögtön motorra ült.

A férfi édesapja, Geoff, fia mellett halad, és segí­t a navigálásban: elmondja, hol kell fékezni, hol kanyarodni, és hogyan tud egyenesben maradni.