Van visszaú a Honda CBR1000RR számára?

Az idei év enyhén szólva is vakvágányra futott, de jövőre fordulhat a kocka!

A Honda CBR1000RR egy nagyon várt újdonság volt 2017-ben és nem csak az utcai motorosok terén. A versenysportban tevékenykedő csapatok már valósággal ki voltak éhezve a legfiatalabb Tűzpengére és a vele érkező fejlesztésekre. A kiállí­tásokon és az első tesztek után is optimista volt mindenki és hatalmas előrelépésre számí­tottak. A Superbike VB-n a Red-Bull érkezése a Ten Kate csapathoz a Isle of Man TT-re készülő csapatnál pedig a John McGuinness és Guy Martin felállás növelte a reményeket. Aztán a pojekt elindult a lejtőn és nem volt megállás. A csapatok nagyon későn kapták meg a motorokat í­gy a fejlesztésre szánt idő is összezsugorodott. Ha csak a motorerővel lett volna baj az még áthidalható lett volna de ennél sokkal sötétebb fellegek érkeztek.

A Superbike csapat a futómű geometriával és a motor egyensúlyának megtalálásával küzdött a road racerek pedig leginkább az elektronikával. John McGuinness is egy ilyen elektromos hiba miatt bukott hatalmasat a North West 200-on, ami csúnya lábtörést és a szezonja (karrierje?) végét jelentette… Csapattársa, Guy Martin sem járt jobban, ő a TT-n talált lyukat a fokozatok között visszaváltáskor, melynek szintén hatalmas bukás lett a vége. Guy nem is ült vissza a TT-n a Fireblade-re, egyedül a TT Zero futamon indult el egy Mugen nyergében.

A Superbike alakulatnál aztán sajnos a motorral kapcsolatos egész éves problémák is eltörpültek az őket ért tragédia árnyékában. Nicky Hayden elvesztése után nem is csoda… erre nincsenek is szavak.

2018-ra azonban remélhetőleg sikerül levenniük a rontást a motorról és helyreáll a rend. A fent emlí­tett sorozatok tekintetéven a z optimizmust két tolog táplálhatja. Az egyik, hogy a tizenhatszoros TT győztes Ian Hutchinson otthagyta a Tyco BMW csapatát és 2018-ban a Hondával folytatja pályafutását. Megjegyzendő, hogy valószí­nűleg a Hondánál a másik ülésre is új pilóta fog kerülni, hiszen John McGuinness és a friss apuka Guy Martin távolléte is szinte garantálható.

A Superbike VB-n is egy új igazolás, mégpedig Leon Camier érkezése lendí­thet a dolgokon. Az MV Agustától érkező versenyző az első jerezi teszten egész jó időket futott és az érzete, véleménye is jó volt a motorral kapcsolatban. Persze ő is egyből kiemelte az egész évben jelenlévő problémát, mely a kanyarokban komolyan hátráltatta, de a csapat is tudja, hogy itt kell fejlődni. A féktávokon és bekormányzásnál viszont kifejezetten erősnek érezte a gépet. A másik sebezhető pont az elektronika, de erre gyógyí­r lehet a Magnetti Marelli csomagra váltás a Cosworth-ról.

Reméljük a legjobbakat, az utcai példányokat a tesztelők is előszeretettel és nagy örömmel hajtják, jó lenne a pályán is újra igazán erősnek látni a CBR-t.