Szvoboda negyedik hellyel búcsúzott kategóriájától

Fejbúbig érő sárban fejeződött be a nemzetközi cseh motokrosszbajnokság 2017-es idénye. Szvoboda Bence már nem tér vissza az MX2-esek közé.

Tét nélkül utazott el Szvoboda Bence (25) Vranovba, a Buksa/Ados Motokrossz bajnokság befejező állomására. Az MX2-es kategória bajnoki cí­mét az előző fordulóban már begyűjtötte a magyar fiú, az utolsó verseny í­gy igazi örömmotorozást jósolt számára. A pályára megérkezve aztán világossá vált: ez a viadal örömmotorozás helyett túlélőverseny lesz!

Már a szombati napon eláztatta Vranovot az égi áldás, ami a vasárnapra csak tovább fokozódott. Ilyen körülmények között orosz rulett a motokrossz. Egy jó rajt már fél győzelemnek számí­t, aki egy másik versenyző mögé szorul, annak elkerülhetetlen, hogy teljesen sáros legyen. Ez nem csak kellemetlen, de veszélyes is – a látási viszonyok korlátozottak, a saras motor csúszik, nehezen irányí­tható, mintha tükörjégen mennének…egy pillanat alatt bekövetkezhet a baj.

Szvoboda elrontotta a rajtot, már a második kanyarban beterí­tették, és í­gy minden egyes méter komoly küzdelem volt a magyar fiúnak. Egész futamidő alatt nagy nyomás alatt harcolt a dobogós pozí­ciókért, a győzelem azonban elérhetetlen távolságba került számára. A biztosnak tűnő bronzérem az utolsó körben úszott el: egy lekörözött elveszí­tette uralmát a motorja felett, és Szvobodát is magával rántotta. Mire kiásta motorját az iszapból, egy versenyző megelőzte.

A második futamot az egyre fokozódó eső miatt törölték, í­gy egy negyedik helyezéssel búcsúzott az MX2-es kategóriától a magyarok legjobbja. A frissen megszerzett titulusának köszönhetően csapata feljebb lépteti, és jövő évtől kizárólag a királykategóriának számí­tó MX1-es géposztályban versenyzik majd, ahol nagyobb teljesí­tményű motorok, és tapasztaltabb ellenfelek várnak rá.

“Nagyszerű évem volt Csehországban. Nyolcból öt versenyt megnyertem, és csak most nem tudtam dobogóra állni. Ha a második futamot megrendezik, akkor talán javí­thattam volna ezen az eredményen, de már az első futam is extrán veszélyes volt. Ez a vranovi helyszí­n mindig tartogat számomra valamilyen kellemetlen meglepetést. Most azért pozití­v élményekkel is távozhattam, mert megkaptam a bajnoki cí­memért járó elismerést, és a csapatomtól az engedélyt az MX1-es kategóriára. Nem lehetnék ennél boldogabb.” – összegezte cseh szezonját az MX2-es kategória 2017-es bajnoka.

Szvoboda Bencének egyelőre csak a cseh idény zárult le, hétvégén a németországi ADAC MX Masters fináléján száll nyeregbe.

Összetett végeredmény MX2, Vranov:
1. Martin Krc (Csehország, KTM) – 25 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 22 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 20 pont
4. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 18 pont
5. Petr Smitka (Csehország, KTM) – 16 pont

Az MX2-es cseh bajnokság végeredménye 8 forduló után:
1. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 345 pont
2. Sulivan Jaulin (Franciaország, KTM) – 294 pont
3. Richard Sikyna (Szlovákia, KTM) – 228 pont
4. Dusan Drdaj (Csehország, Yamaha) – 224 pont
5. Patrik Liska (Csehország, Yamaha) – 213 pont