Szezonzáró futam

A Supermoto OB idei utolsó futama a múlt hétvégén került megrendezésre.

A verseny helyszí­néül a 2009-es sorozatban másodszor szereplő szlovák Prievidza – avagy magyarosan Privigye – városa szolgált, ahol a pályát egy autóbuszgarázs félreeső sarkán alakí­tották ki. Jellegét tekintve nagyobb részt (kb. 90%) aszfaltozott ú várta a versenyzőket, de a hátsó részen egy pár kanyarból és ugratóból álló kombináción is helyt kellett állnia a mezőnynek. Itt a technikásabbak rendre elnyúltak a többiektől, akik í­gy még nagyobb lendülettel érkezhettek a célegyenesre, majd az azt követő, legtempósabb balosra. Mivel az ugratókhoz nem lehetett hátramenni, talán ez a kanyar volt a leglátványosabb, ugyanis a közönség itt figyelhette a legközelebbről, csupán pár méterről a keresztben érkező motorokat.

Open kategória

Az előző cseh futam után, ahol í“nodi Benjamin fényévekkel jobb volt a mezőnynél, kí­váncsian vártuk, mire lesz képes Prievidzában, na meg a magyar alakulat többi tagja. Benji most sem okozott csalódást, hisz a 20 indulóból -csupán 3 tizeddel lemaradva- harmadikként zárta az időmérő edzést. Igen ám, de Bencsik Dániel 62 ezreddel megelőzve a klubtársat, a második hellyel még őt is lepipálta. így szenzációs módon két magyar is az első sorból vághatott neki a 15 körös futamoknak, mí­g Kis Tibor csak a 11., Nyilas Laci pedig 15. rajtkockából indult.

Supermoto OB open kategória rajt
í“nodi Benjamin (85) a harmadik, Bencsik Dániel (62) a második rajtkockáról vágott neki a versenynek

Az első versenyen Snizek Lukas bizonyult a legjobbnak, aki a negyedikről nagyon szép motorozással egészen az első helyig küzdötte fel magát. Benjamin –ugyan menet közben voltak helyezkedések – a kvalifikációs helyén, azaz bronzérmesként fejezte be a nem éppen könnyű versenyt. Bencsik Krisztián viszont vissza csúszott, ötödikként gurult be a Yamahával. Kis Tibornak rögtön a rajt után sikerült fognia egy helyet, amit utána egészen a kockás zászlóig nem eresztett. így ő 10-ként, Nyilas László pedig három helyet javí­tva 12-ként ért célba.

Az első futam alakulhatott volna jobban is, hiszen érezhetően több volt a srácokban. Például úgy, ahogy a második futamon, hiszen í“nodi Benjámin megint megmutatta mire képes, ha igazán jól megy neki a motorozás. Iszonyatosan jó köridőket produkált, gyakorlatilag a versenyen megdöntötte az összesí­tett legjobb edzésidőt. Ezek után abszolú megérdemelt az aranyérme, mint ahogy Bencsik Krisztiánnak is a bronz, nagyon jó teljesí­tményt nyújtott ő is. Kis Tibor ezennel a 8. lett, Nyilas Laci pedig ismét 12. helyet szerezte meg. A verseny egyébként nem volt zökennőmentes, sajnos a nyolcadik körben, a célegyenes végén történt egy baleset. Nem tűnt nagyon komolynak a sérülés, de a motorost ennek ellenére biztos, ami biztos kórházba vitték, a futamot pedig leintették. Miután visszaért a mentő, megismételték a rajtot és ezután alakult ki az előbbi sorrend.

Prestige

A Prestige kategória sajnos elég kevés indulóval büszkélkedhet. Ezútal csak 9 versenyző volt az indulók listáján, amiből egyetlen egy magyar nevet szúrhattunk csak ki, az Aprilia-val versenyző Kökényesi Györgyöt. Vegyes volt Kiskökény idei szereplése, volt amikor nagyon elkapta a fonalat, volt amikor kevésbé. Legjobb eredménye a kétszer 5 futam során három második hely, de ezeken kí­vül többször nem állt dobogón. Talán majd most.

Kökényesi György

A harmadik helyről rajtolhatott, és kitartó versenyzéssel harmadikként is száguldott a célba Kökény. 2,5 másodpercen belül voltak a dobogósok, sőt a második Rihák Miloslav egy tizeddel előzte csak meg a magyart, szóval lett volna esély jobb helyezésre, de ne legyünk telhetetlenek, szépen csillog a bronz is. Főleg, mert ha a végig vezető Travnicek nem ront a táv háromnegyedénél, akkor még ennek sem örülhettünk volna.

A második versenyen azonban Travnicek Tomás kegyetlen módon leiskolázta a mezőnyt. Az őt követőnél is 2 másodperccel jobb volt körönként, í­gy a 22 körös versenytáv alatt majdnem egy egész kört adott a másodiknak. Viszont örülhetünk, mert az ezüstérmes nem lett más, mint az egyetlen magyar szupermotós, Kiskökény, aki í­gy egy szép dobogós hellyel búcsúzhat az elég nehéz szezontól. Kökény helyét senki sem fenyegette, viszont mögötte folytak csaták. A verseny hőse mindenképpen Bocek Jí­ri, aki az utolsó helyről indult és a 21. kör végére, átverekedve magát mindenkin, harmadikként hozta be a Hondáját.