Stewart remekelt a Yamahán

A világ legnagyobb pénzdí­jazású szuperkrossz viadalán, az 1998 óta létező Las Vegas-i US Openen James Stewart-show volt. A krosszos első í­zben versenyzett Yamahával és egyből tarolt, hiszen magabiztos kettős győzelemmel diadalmaskodott. Stewart 2006 után másodszorra nyert a US Openen.

    A terepmotorozásban sokkal kevésbé számí­t a technikai háttér, mint a gyorsasági szakágban. Azonban mégis ritka dolog az, ha valaki különböző motorokkal is képes kimagasló eredményekre. Ezért lehet a belga Stefan Evertsről és az amerikai Ricky Carmichaelről csak szuperlatí­vuszokban beszélni – Everts négy márkával lett világbajnok, RC pedig három márkával szerezte meg az amerikai bajnoki cí­meit. Mí­g ezért lehet az elmúlt hétvége után nagyon-nagyon dicsérni James Stewartot is. A 23 éves krosszos szeptember 28-án a Nemzetek Krosszán még Kawasakin versenyzett, de az elmúlt pénteken és szombaton már az új csapatánál, a Yamahánál kellett bizonyí­tania. Stewartnak tehát alig két hét állt a rendelkezésére ahhoz, hogy valamennyire megszokja a Yamaha YZ450F-t. Megszokta! Hiszen a vártnál sokkal nagyobb fölénnyel győzött a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arénában, ahol a sikerének köszönhetően 160 ezer dollárral lett gazdagabb. Mí­g Stewarttal kapcsolatban azt is meg kell emlí­teni, hogy szuperkrossz versenyen idén január óta nem indult.

    Stewart helyzete hasonló volt idén a 2006-os szezonhoz. Két éve szintén nem remekelt a csapat vb-n, mí­g 2006-ban szintén nagyon nagy várakozás volt Stewart körül. Két éve először szerepelt Las Vegasban a floridai krosszos, mí­g idén mindenki arra volt kí­váncsi, hogy mire lehet képes a Yamahával azt követően, hogy 15 év után szakí­tott a Kawasakival. Stewart 2006 után ismét csattanós választ adott: egyből megmutatta, hogy Yamahával is fenomenális. Stewart Carmichael és az ausztrál Chad Reed után a harmadik lett, aki legalább kétszer nyert a US Openen, mí­g RC mellett ő lett a második, aki legalább két különböző márkával is győzni tudott – Stewart 2006-ban Kawával nyert, RC pedig Kawával, Hondával és Suzukival is diadalmaskodott.

    Stewart a péntek esti viadalon volt a fölényesebb és ekkor még úgy is tűnt, hogy övé lehet a 250 ezer dolláros teljes pénzjutalom. Az edzésen megnyerte a szuperpole-t, ő hozta el a rajtot, majd a 20 körös viadalon 21.963 másodperces előnnyel győzött. Stewart a rajtnál ugyan ütközött a suzukis Ryan Dungey-val – a belső í­ven haladt és a hátsó kerekével eltalálta ellenfele első kerekét, Dungey el is esett – , de utána már nagyon hamar elhúzott és senkitől sem zavartatva szerezte meg a győzelmet. Szombat este már nehezebb dolga volt. A rajttól a 4. helyen jött el. A 2. körben már a 2. helyen haladt, de csak a 16. körben tudta bebiztosí­tani a második győzelmét. Az összetettbeli elsősége egyébként a 2. helyével sem lett volna veszélyben. Hiszen Stewarton kí­vül senki sem volt kiegyensúlyozott. Stewart tehát duplázott az első yamahás viadalán, azaz megismételte a 2006-os kawasakis teljesí­tményét. Ez a győzelem azért is biztató lehet, mert a 2006-os US Open győzelme után Stewart 2007-ben amerikai szuperkrossz bajnok is lett.

    A 11. US Openen főleg az ausztrál Chad Reed szerepelt le. Részben a saját, részben a technika hibája miatt. Reed első í­zben versenyzett Suzukival Amerikában és a csapat vb, valamint az ausztrál szuperkrossz bajnokság után ez volt a harmadik suzukis viadala azután, hogy 2002 után elhagyta a Yamahát. Reednek még 2007-hez képest is rosszabbul sikerült a US Open. Tavaly az 1. nap nyert, majd a 2. nap kétszer bukott és csak a 8. helyen intették le. Reed idén is kétszer bukott, de összességében mégis gyengébb volt, mint tavaly. Az 1. futamban már a 2. kanyarban elesett a 2. helyről és olyannyira megsérült a hátsó féke, hogy feladta a versenyt. Szombaton viszont sokáig Reednek állt a zászló. Az 1. körben az élre állt és Stewart ellenében közel 3 másodperces előnyre tett szert. Stewart a féltávnál érte utol Reedet, akivel hat körön át viaskodtak. Reed folyamatosan vissza tudta verni riválisa támadásait, de a 16. körben óriásit hibázott. Egy hármas ugratót elvétett. Stewart könnyedén nyerhetett, hiszen 13.571 másodpercet adott a másodiknak. Ellenben Reed csak a 3. helyen érkezett be, amiért a két nap összetettjében csak a 8. helyen értékelték. Reed teljesí­tményéből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. 2007-ben sem nyert a US Openen, de idén mégis ő lett az amerikai szuperkrossz bajnok.

11. US Open

1. James Stewart    (amerikai, Yamaha) 1-1

2. Ivan Tedesco    (amerikai, Honda)    2-5

3. Ryan Dungey    (amerikai, Suzuki)    5-4