Rizmayer zárófutama

Kitűnő eredményt ért el az IDM Superbike versenysorozat záró fordulójában Rizmayer Gábor.

A Német Nyí­lt Bajnokság zárófutamára 26300 néző volt kí­váncsi, annak ellenére, hogy az időjárás finoman fogalmazva sem volt ideális.


A körülmények komoly lelki erőpróbát jelentettek a versenyzőknek, hiszen már a szabadedzésen is vagy esett az eső, vagy csak vizes volt a pálya, vagy éppen felszáradóban volt. így az első próbálkozások nem sok lehetőséget biztosí­tottak a beállí­tások kikí­sérletezésére. Ennek ellenére a Team Suzuki Magyarország kiváló versenyzőjének sikerült megtalálni a körülményekhez legjobban megfelelőt.

Az első időmérőedzés szemetelő esőt és/vagy vizes pályát kí­nált a mezőnynek. Rizi folyamatosan javuló eredményt követően felrakatta a kvalifikációs gumit, de erre már nem volt lehetősége, mert a bemelegí­tő kört követően a sok bukás miatt piros zászlóval leintették az edzést. A beállí­tások helyességét igazolta, hogy a második időmérő edzésen a 3. és 10. hely között folyamatosan oda-vissza változott a pozí­ciója, végül a 11. rajtkockát tudta megszerezni, 1,18 mp-el lemaradva az elsőtől.


Az időjárás feladta a leckét a gumiválasztáshoz, azonban Gábort egy szerencsétlen körülmény „támogatta“. Werner Daemen az edzésen eltörte a kezét, í­gy a speciális gumik a magyar versenyzőt illették, aki már csak a versenyen próbálhatta ki, mit is tud a különleges keverék.

Bár az első futam 3. körében a motor kicsit csúszni kezdett, de ezt a változást követően stabil maradt és a 4-8. helyen küzdhetett. Dominic Lammert jól taktikázva a legjobb időben előzött, í­gy tőle már nem lehetett elvenni a 4. helyezést. Rizmayer Gábor í­gy az igen előkelő 5. helyet szerezte meg olyan befutónál, ahol közte és a 8. helyen befutó Andy Meklau között 0,172 mp volt a különbség!

A második futamon egy technikai probléma miatt hátráltatta a siker megismétlését, í­gy a 11-12. helyen harcolt a Team Suzuki versenyzője, amelyet szó szerint kell érteni, mivel a finn Kari Vehniainen az egyenesekben kétszer is hátulról nekiment, hogy a fűre terelje. A befutónál 0,1 másodperccel mégis a magyar pilóta bizonyult jobbnak, í­gy a végeredmény a 11. helyezés.


Az utolsó versenyen begyűjtött pontokkal Gábor a bajnokság nyolcadik helyén végzett, amely igen kiemelkedő eredmény, figyelembe véve, hogy első szezonját töltötte a magyar motoros a rendkí­vül erős német versenysorozatban. A bajnoki cí­met immáron második alkalommal Martin Bauer szerezte meg, Jörg Teuchert és Andy Meklau előtt.