Reed a bajnok

Az elmúlt szombaton befejeződött az idén teljesen újjászervezett ausztrál szuperkrossz bajnokság. Az új SuperX-sorozatban a leghí­resebb ausztrál krosszos, a gyári suzukis Chad Reed 1999 és 2000 után megszerezte a 3. ausztrál szuperkrossz bajnoki cí­mét. Reed azonban nagyon jól tudja, hogy ez csak egy bemelegí­tés volt a január 3-án elrajtoló amerikai szuperkrossz bajnokság előtt.

    Veszélyben forgott a hetedik, utolsó forduló Brisbane-ben. A verseny előtt több napig állandóan esett az eső, amely teljesen tönkre tette a pályát. A szervezőknek szinte újjá kellett épí­teni a pályát, amelyet egy speciális takarófóliával próbáltak meg utána védeni. A terv sikerült, de a legfőbb segí­tség az volt, hogy a verseny napjára véget értek a viharok, amiért nagyon jó körülmények között tarthatták meg a finálét, amelyre rekord létszámú közönség látogatott ki. Ausztráliában most először néztek meg egy szuperkrossz viadalt 20 ezren! A 20 ezres nézősereg pedig nagyon jól szórakozott. Chad Reed újra szárnyalt. Jeremy McGrath párszor felidézte a régi csillogását. Mí­g Daniel Reardon és Jay Marmont hatalmas csatákat ví­vtak.

    Brisbane-ben idén ötödik alkalommal egy teljesen új lebonyolí­tási formát alkalmaztak. Ez volt a Quadruple Sprint, azaz Négyes Sprint. A döntőbe 20 fő jutott be, akik négy ötkörös futamban viaskodtak egymás ellen. Az újdonság Reednek feküdt a legjobban. A gyári suzukis a leggyorsabb volt az időmérőn, a kvalifikáción, az előfutamában, valamint a rajtsorrendet eldöntő shootouton is. Aztán a döntő négy futamában is négy győzelmet aratott, amivel feledtette az egy héttel korábbi, kudarcnak számí­tó 3. helyét. Reed az 1. és 4. futamban rajt-cél győzelmet ért el, mí­g a 2. és 3. futam elején párbajozott McGrath-szal. Reed az 1. futamban 6.8, a 2. futamban 7.1, a 3. futamban 3, a 4. futamban 4.3 másodperces előnnyel nyert. Reed tehát 6 győzelemmel és egy 3. hellyel magabiztosan nyerte meg az ausztrál szuperkrossz bajnokságot, amelyet 1999 után másodszorra nyert meg Suzukival. Reed azonban majd akkor lesz igazán boldog, ha 2009. májusában Amerikában is szuperkrossz bajnok lesz!

    Miszter Szuperkrossz, azaz McGrath is nagyon elégedett lehet. A 37 éves legenda, mindenidők legeredményesebb szuperkrosszosa megmutatta, hogy még mindig nagyon versenyképes. Az előfutamában győzött Marmont ellenében. A négyfutamos döntő 2. és 3. futamában pedig elhozta a rajtokat és pár körön át vezetett is Reed előtt! McGrath két 3. és egy-egy 6. illetve 7. hellyel a 4. helyen zárt Brisbane-ben. Az ausztrál CDR Rockstar Yamaha csapat is büszke lehet magára, hiszen mindkét tagja érmes lett az összetettben. Jay Marmont, aki a bajnokságban egyedüliként tudta legyőzni Reedet, 2007-ben harmadik volt az ausztrál szuperkrossz sorozatban, mí­g idén ezüstérmes lett. Marmont csapattársa, Cheyne Boyd egy súlyos lábtörés után tért vissza és egyből harmadik lett a tabellán. Az új SuperX sorozat szervezői is, akik között Reed is benne van, nagyszerűen mutatkoztak be, hiszen az idei volt mindenidők legnézettebb ausztrál szuperkrossz bajnoksága. A helyszí­neken összesen 100 ezer néző követte végig a versenyeket, mí­g a televí­zión keresztül 3 millión látták a viadalokat. A tavalyi bajnok, a hondás Daniel Reardon számára viszont csalódás volt az idei sorozat, hiszen a négyszeres ausztrál szuperkrossz bajnok csak a 6. helyen végzett az összetettben.

Az ausztrál szuperkrossz bajnokság első három helyezettje

1. Chad Reed

2. Jay Marmont

3. Cheyne Boyd
(ausztrál, Suzuki)

(ausztrál, Yamaha)

(ausztrál, Yamaha)
171 pont

151

115