Pichon visszatér

A kétszeres 250-es motokrossz világbajnok, a francia Mickael Pichon váratlanul bejelentette, hogy 2009-ben visszatér a motokrossz világbajnokságba. A Rakéta becenevű krosszos az MX3-ban indul.

   

    Már a szeptemberi Nemzetek Krosszán is lehetett hallani olyan hí­reket, amelyek szerint a motokrossz vb-ből 2006-ban visszavonult 32 éves Pichon a visszatérését tervezi. Ez akkor csak pletykának tűnt, hiszen az elmúlt két évben Pichon már fő állású enduros lett és úgy lehetett vélni, hogy a KTM-mel az enduro világbajnokságba is felköltözik 2009-ben. De egy interjú tényleg alátámasztotta a szóbeszédnek tűnő hí­reket. A neves francia szaklapnak, a Moto Verte-nek adott nyilatkozatában Pichon elmondta, hogy 2009-ben igenis visszatér és az MX3-ban fog motorozni. Méghozzá Hondával, amellyel utoljára 2005-ben húzta a gázt az MX1-ben.


    Pichon bejelentése szenzáció. És nem elsősorban azért, mert az elmúlt két szezonban már sikeres enduros vált belőle – tavaly francia bajnok lett az E2-ben, idén is a bajnoki cí­mért küzd, mí­g idén már nyert az enduro vb-n is. Hanem azért, ahogyan elhagyta a motokrossz vb-t, illetve a betegsége miatt. Pichon sosem volt egyszerű ember, de 2003 óta nagyon sok problémája volt. A 2001-es és a 2002-es 250-es világbajnok állandóan frusztrálva volt, hiszen 2003 és 2006 között nem bí­rt a belga Stefan Evertscel. 2003-ban viták után elhagyta a Suzukit, aztán két év után felállt az olasz Honda Martintól is, mí­g 2006-ban nem is versenyzett a gyári KTM csapatban. Pichon hangulatember volt, ráadásul egy ví­rusos megbetegedés is betett neki. A Pfeiffer-féle mirigyláz, vagy másképpen a csókbetegség, ami miatt 2006. júniusában hátat fordí­tott a krossz vb-nek. Aztán 2007-ben elindult az MX3 idénynyitóján Franciaországban, de a kettős diadala ellenére határozottan kijelentette, hogy a vb számára már véget ért mindörökre. Nos ez a mindörökre 2008. október elejéig tartott Pichon számára, aki 37 nagydí­jgyőzelmet szerzett a krossz vb-n. A vb szervezői nagyon örülhetnek, hiszen Pichon révén nőni fog az MX3 rangja – az MX1-hez és az MX2-höz képest az MX3 mindig is másodrangú volt. Mí­g a szurkolók abban bí­znak, hogy Pichon tényleg komolyan fogja venni az MX3-at és pár nagydí­j után nem fog hátat fordí­tani az egésznek. Jó lenne, ha újra láthatnánk azt a Rakétát, amely 2001-ben és 2002-ben folyamatosan szárnyalt!