Pichon, a homokmenő

A kétszeres motokrossz világbajnok Mickael Pichon ugyan párszor nyert nagydí­jat homokos belga pályákon is, azonban a múltban mégsem tartozott a homokmenők közé. Az elmúlt vasárnap viszont a Rakéta igazi homokmenő volt, hiszen megnyerte az egyik legnehezebb tengerparti homokversenyt, a Ronde des Sables d’Hossegort Dél-Franciaországban. Pedig csak a második ilyen jellegű viadalán indult.

    Pichon idei szezonja január 11-én kezdődött el az Atlanti-óceán partján. Ő is ott volt aközött a 230 induló között, akik részt vettek a dél-franciaországi Grayan-et-l’Hopitalban megrendezett 8. Gurp TT-n. A hondás Pichon az első tengerparti versenyén a nagyon előkelő negyedik helyet szerezte meg. Egy héttel később Pichon még délebbre utazott az Atlanti-óceán partján és egy még nehezebb, még patinásabb megmérettetésen, a 15. Ronde des Sables d’Hossegoron motorozott. Ahol a Rakéta a 303 fős mezőnyben begyűjtötte a karrierje első győzelmét egy tengerparti versenyen. Most mondja valaki, hogy a 33 éves Pichon nem sokoldalú krosszos, motoros! Pichon nyert két 125-ös amerikai szuperkrossz bajnoki cí­met. Kétszer 250-es motokrossz világbajnok volt. Öt kategóriában, a 125-ben, a 250-ben, a MotocrossGP-n, az MX1-ben és az MX3-ban is nagydí­jgyőztes volt a motokrossz vb-n. Kétszer francia enduro bajnok volt. A szupermotoban is nyert jó pár hí­res nemzetközi viadalt. Január 18-án pedig az összes tengerparti menőt megelőzve, megszerezte az első sikerét egy tengerparti versenyen is!


    A 15. Ronde des Sables d’Hossegor – a kijelölt pálya 6.5 kilométeres, mí­g idén a két és félórás versenyidőt 1 óra 40 percesre csökkentették a rossz időjárási viszonyok miatt – tömény izgalom volt. Nagyon sokáig a gyári hondás Timotei Potisek – ő az egyik legnagyobb név a tengerparti szakágban – vezetett. De negyedórával a leintés előtt váltógondok miatt ki kellett állnia. Ezt követően az a hármas került a középpontba, amely Potisek mögött végig a 2. helyért csatázott. A trióból Pichon bí­rta a legjobban a hajrát. Előbb a tengerparti motorozás legnagyobb alakja, a gyári yamahás francia Arnaud Demeester bukta el a Pichon elleni párbajt. Demeester – aki 7-szer nyerte már meg a világ leghí­resebb tengerparti viadalát, az Enduro du Touquet versenyt – összeütközött egy lekörözött versenyzővel és elesett. Aztán a gyári kawasakis Yves Deudon is hasonló sorsra jutott a Pichon elleni párbajában. Pichon az utolsó pár körben tehát szabad utat kapott. A 20 körös viadalon 19.588 másodpercet adott Demeesternek, aki a 10. helyről végül feljött a 2. helyig. Deudon is dobogós lett: több mint 25 másodperccel maradt le Pichontól és lett harmadik.

    Pichon számára a Gurp TT és a Ronde des Sables d’Hossegor felvezető versenyek voltak, hiszen a Rakéta elsősorban a februári, 34. Enduro du Touquet-ra készül, ahol dobogóra szeretne állni. Azaz meg szeretné ismételni az egykori motokrossz sztárok, a belga Eric Geboers, a svéd Hakan Carlquist és a holland Kees van der Veen sikereit a világ elsős számú tengerparti versenyén.