Összehasonlító teszt: középkategóriás túraendurók

Hogy mit vár el az ember álmai túraendurójától? Legyen kényelmes, szórakoztató, kímélje meg a stressztől, tudjon sportosan is viselkedni, és akkor se jöjjön zavarba, ha letérnek vele a szilárd burkolatú útról. A cikkünkben szereplő öt motorkerékpár mindegyikére igazak ezek – szavunkat rá!

A tesztben szereplő motorok:

KTM 790 Adventure

Honda CRF1100L Africa Twin Adventure Sports ES

Suzuki V-Strom 1050XT

Triumph Tiger 900 GT Pro

BMW F 850 GS

Ismerős a szitu? Öt motoros találkozik reggel a benzinkúton. Rögtön az első kérdés, amit tisztázni akarnak, hogy hová menjenek aznap. Mindenki csak hallgat. Aztán az egyikük felveti, válasszanak úgy, ahogy hétvégén szoktak. Ezzel nyomban mindenki egyetért. Még az a szerencse, hogy ezen a vasárnapon teljesen mindegy az útvonal, legalábbis a tesztre felsorakozott öt motorkerékpárnak. Öt középkategóriájú túraenduróról van szó, melyek jellegüknél és adottságaiknál fogva szinte minden feladatot meg tudnak oldani. Ugyan semmiben nem nyújtanak átlagon felüli, kimagasló teljesítményt, de mindenben vannak olyan jók, hogy megbízható útitársai legyenek az embernek. Többedrangú, hepehupás vidéki utak? Nekik találták ki őket!

Akkor is a lehető legélvezetesebben lehet felfedezni velük új tájakat, ha spontán, mindenfajta előzetes tervezés nélkül indul neki az ember, hosszú rugóútjaikkal ugyanis szépen simára vasalják az aszfalt kisebb-nagyobb egyenetlenségeit. De nemcsak a kényelmes utazáshoz, hanem a sportos kanyargáshoz is készségesen asszisztálnak rugózóelemeik. Arról nem beszélve, hogy 95 és 107 LE közötti teljesítményük bőségesen elegendő a különféle ívek és szerpentinek szórakoztató teljesítéséhez.

Szerencsére szinte mindegyik olyan kényelmes üléssel van ellátva, amelyen akár napi 400 kilométernél nagyobb távolságot is gond nélkül ki lehet bírni. 85 cm körüli ülésmagasságuk és alacsony trepnijeik jóvoltából kényelmes szögben lehet tartani a térdeket. Menetszél és időjárás elleni védelmük akkor jut fontos szerephez, amikor autópályán falják a kilométereket.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/03 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.