Nyugat-Magyarország

Ha ki akarja próbálni, mekkora lutri nekivágni egy elaknásí­tott területnek, látogasson el a nyugati határszélre, a Felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumba. Garantáltan izgalmas hely

Az eddigiektől eltérően ezútal kétnapos úra invitáljuk olvasóinkat. Úti célunk a csodálatos Vas megye, még pontosabban Szombathely és környéke. Az is újdonság, hogy ezútal egy határon túli kiruccanásra is csábí­tjuk Önöket, amely során összesen három országot érintünk.

 

Túrák Nyugat Magyarország
Kattintson a képre a galériához!


Budapest, Győr felől érkezve érdemes végigmotorozni a vadonatúj M86-os autóúon, amely ugyan még nincs egészen kész Szombathelyig, amellett, hogy két és fél órára rövidí­ti a Budapest‒Szombathely-távolságot, egyelőre ugyanolyan néptelen úszakasz, mint a legendás M6-os kí­sértetú.

 

Magyarország egyik legrégebbi városába, Szombathelyre érkezve bármely évszakban érdemes felkeresni a Tófürdőt, Csónakázó-tavat, és megállni egy jó ebédre a csodálatos panorámát kí­náló Tó Étteremben vagy a tó fölé magasodó, nemrégiben megnyitott Deck Bistro & Bárban, ahol kifinomult chillout környezetben reggelizhet, kávézhat meg az utazó. A mindig jó fagylaltra, friss süteményre vágyóknak kihagyhatatlan hely a Bocskai körúi Prí­ma cukrászda.

 

Első nap:


Kirándulásunk első szakasza a várostól nyugatra indul a 89-es úon. Kedves kis falvak között – Torony, Dozmat, Bucsu – haladva, közepes forgalomban érjük Bozsokot, ahol érdemes leszállni egy kis sétára a motorról és megkeresni a szép kis parkban megbúvó Kastély Szállót.

 

###

 

Ha Bozsokról a határ túloldalán fekvő Rechnitz, vagyis Rohonc felé vesszük az irányt, jó minőségű, kanyargó aszfalton, hangulatos lankák között vezet az ú, a szőlőskertekben álló présházak „Buschenschank” feliratú táblákkal invitálják bor-, sajt- és sonkakóstolásra a turistákat meglehetősen potom összegért.

 

Az 1200-as évek közepén alapí­tott Rohonc ápolt burgerlandi mezőváros. Határában emelkedik az írott-kő, a Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa egy 1913-ból származó kilátóval, valamint itt található a Rohonci patak kristálytiszta vizéből duzzasztott, festői fenyvessel övezett kulturált fürdőtó is, amely igen népszerű a határ mindkét oldalán. (Egész napos belépő motorparkoló jegy 4 euró). Már csak ez is megéri a fáradságot. A fürdés után felfrissülve fantasztikus motorozás vár ránk, ha az 56-os úon északnak vesszük az irányt. Kanyar kanyar hátán, prí­ma úburkolaton, viszonylag gyér forgalomban élvezhetjük a motorozást majd húsz kilométer hosszan Lékáig. Innen haladjunk az 55-ös úon kelet felé Kőszegig, ahol a főtéren egymást érik a jobbnál jobb fagylaltozók. Motorosnak eszményi szálláshely a szombathelyi, amerikai autós motel stí­lusban megépí­tett Sunset Motel, ahol ugyanúgy a szobák előtt parkolnak a járművek, mint például az Alkonyattól pirkadatig cí­mű Tarantino-filmben.

 

Túrák Nyugat Magyarország

A Rohonci-tó minden évszakban szép, de nyáridőben a legjobb úi cél, amikor jól esik egy kis fürdés a kristálytiszta ví­zben

 

Második napon a Sunset svédasztalos reggelije után induljunk ismét Narda felé, de a főúvonal helyett válasszuk inkább a falvakon átvezető mellékutat. Nardánál dél felé fordulunk, és Vaskeresztes érintésével elérjük a szőlőhegyek ölelésében fekvő Felsőcsatárt. Itt szánjunk legalább másfél órát a Vasfüggöny Múzeumra, ahol az itteni határzárak történelmével és az egyik leghí­rhedtebb határszakasz életével ismertet meg minket a múzeumot létrehozó, elképesztő ismeretanyaggal rendelkező Golyák Sándor.

 

Túrák Nyugat Magyarország

 

Felsőcsatártól érdemes ellátogatni a krobótok lakta Szentpéterfára. Ide érkezhetünk akár a határt kétszer is átlépő mellékúon, akár pedig Ják felől. A határövezetbe eső falu évtizedekig csak úlevéllel volt látogatható, ennek ellenére ma kifejezetten vendégszerető nép lakja. Mára megyeszerte ismert és népszerű lett az egykori parasztházból és pajtából átépí­tett Nazdravlje nevű kisvendéglő, mindenképpen érdemes betérni egy disznótorosra.

 

Túrák Nyugat Magyarország

A Nazdravlje vendéglő a krobótok lakta Szentpéterfán. Neve azt jelenti, hogy egészségedre

 

Második nap: