Norton John Player Special: a feltámadás

A 40 éve forradalminak számí­tó motorból 25 másolatot készí­t a legendás versenyző/tervező, Peter Williams.

Pontosan negyven évvel ezelőtt, 1973-ban Peter Williams nyerte meg a TT F750-et forradalmi Norton John Player Specialjével, ami lényegében az első monocoque vázas versenymotor volt, most pedig az alkotó úgy gondolja, legyárt 25 replikát frissen alapí­tott cége, a Peter Williams Motorcycles révén. De ez nem minden: Williams úr folytatná a projektet egy – az eredeti által inspirált – teljesen új motor megalkotásával, de már modern monocoque karbon vázzal, és egy olyan koncepció alapján, amit még 1990-ben fejlesztett ki, amikor a Lotusnak dolgozott.

 

Motorok Norton John Player replika (Peter Williams)

 

A versenyzőként és tervezőként is nagy múlttal rendelkező Williams replikái az egykori, sebességrekordot is beállí­tó Norton John Player Special szinte tökéletes másai lesznek. Egy kicsit változtatnak azért a rozsdamentes acél vázon, hogy ne legyen annyira bonyolult, de ahogy az elődök, a replikák is egytől egyig kézzel készülnek majd. A végső változat kb. 152 kg-t fog nyomni.

 

Motorok Norton John Player replika (Peter Williams)

 

Természetesen az erőforrás ismét egy 748 köbcentis, léghűtéses, soros kéthengeres lesz, amit a Norton-specialista Mick Hemmings-zel hoznak létre Williams rajzai alapján. A kerekeket és a villákat is az eredeti szerint alakí­tják ki, a többi részletet későbbre várhatjuk.

 

Motorok Norton John Player replika (Peter Williams)

 

Egy ilyen munka az árat is magával húzza felfelé, 22 millió Ft körül lehet majd, amiből sejthető, hogy tehetős gyűjtőnek szánják, a bevételt pedig az emlí­tett új modell kifejlesztésére szánják.