Nem minden angol utálja a BMW-t

Az Untitled Motorcycles alkotásai klasszikus és minimalista megjelenésűek. A fókusz nem a sebességen van, hanem azon, hogy a motoroknak összetéveszthetetlen városi retrómotor megjelenése legyen.

A londoni székhelyű Untitled Motorcycles motorépí­tő csapat tagjai, Adam Kay és Rex Martin, egy sor öreg és kopott BMW motorkerékpárt alakí­tottak át gyönyörű, egyedi gépekké, amivel hamar nagy népszerűségre tettek szert. A bajor márkáért rajongó épí­tők elmondták: „Mindenképpen BMW motorokkal akartunk dolgozni, mert igazi rajongók vagyunk. Rex már évek óta ezzel a márkával motorozik, engem is ő fertőzött meg ezzel az érzéssel. Ezt a márkát az egyedi motorépí­tők gyakran figyelmen kí­vül hagyják.”


Első BMW átépí­tésük egy 1979-es R80/7-es volt, majd egy R80/7-es Sclambler és egy R80/7-es Street következett. Később már BMW tulajdonosoktól érkeztek megrendelések. A páros most egy amerikai vásárló számára készülő BMW testre szabásán dolgozik.

„Rex a tulajdonosa a camden-i Victory Motorcycle-nek, ami öreg brit és európai motorkerékpárok szervizelésével és karbantartásával foglalkozik” – meséli Adam. „Még 2009-ben látogattam el hozzá, mert szerettem volna egy egyedi BMW-t, miután az interneten láttam néhány modellt, ami remekül nézett ki. A látogatás alkalmával döntöttük el, hogy együtt fogunk dolgozni az R80/7-es átépí­tésén. A hat hónapos projekt alatt blogot és Facebook oldalt is indí­tottam, aminek rövid időn belül nagyon sok követője lett, ezért Rex-szel elhatároztuk, hogy két további modellt is átalakí­tunk.”


Az Untitled Motorcycles alkotásai klasszikus és minimalista megjelenésűek. A fókusz nem a sebességen van, hanem azon, hogy a motoroknak összetéveszthetetlen városi retrómotor megjelenése legyen, amihez nagyon fontos a hibátlan és magas szí­nvonalú kivitelezés. Adam és Rex a gépeiket általában az Ebay-en keresztül vásárolják, ahol elmondásuk szerint nagyon könnyen lehet átépí­tésre kiválóan alkalmas modelleket találni.


“A mi filozófiánk az, hogy az átalakí­tással egy olyan gépet teremtsünk, ami egyedi, de egyben megőrizi azt a használhatóságot, ami az egyik legjobb dolog a BMW motorokban. A klasszikus brit-, valamint az amerikai dirt bike- és flat tracker gépekből is egyaránt merí­tünk ötleteket. Hiszünk abban, hogy az egyedi, kézzel készí­tett alkatrészeikkel a munkáink önmagukért beszélnek” – teszi hozzá Adam.

Projektjeikkel nagy figyelmet kaptak és az átalakí­tott motorokkal számtalan blogon és magazinban szerepeltek már. Munkájuk során jó barátságba kerültek egy másik egyedi motorokkal foglalkozó párossal, Fred-del és Hugo-val a francia Blitz Motorcycle-ből, akiknek a teljesen mattfekete BMW R60/2-es motorjuk hatalmas durranás volt a 2011-es BMW Motorrad napokon Garmisch-Partenkirchenben.


Adam és Rex motorkerékpár rajongók mióta az eszüket tudják – Rex 30 éve motorozik, mí­g Adam 20 éve. Céljuk, hogy az elkövetkezendő években tovább épí­tsék az Untitled Motorcycles-t. Annak ellenére, hogy már eddig is szép sikereket értek el, még mindig vannak beteljesületlen vágyaik: „Az álmunk egy 1930-as BMW átépí­tése, valamint nagyszerű lenne, ha a BMW Motorrad lehetővé tenné, hogy egy HP2 Megamoto-val is foglalkozhassunk. Reméljük, hogy 2012-ben is átalakí­thatunk néhány nagyszerű BMW motort, és szeretnénk a gépeinket kiállí­tani a hí­res goodwood-i „Festival of Speed” versenyen.