Nagyot küzdött Zsigovits Norbert és Szőke Márk a SuperEnduro-fordulón

Látványos küzdelemmel és kiszámíthatatlanul alakuló versenyekkel indult az FIM SuperEnduro-világbajnokság 2021/2022-es szezonja a lengyelországi Łódźban. Az Enduro Team Hungary színeiben Zsigovits Norbert a Junior-világbajnokság mezőnyében, Szőke Márk az Európa-kupában küzdött dobogós helyekért. A sorozat következő állomása 2022. február 5-én a Papp László Budapest Sportarénában lesz.

A szabadtéren megrendezett klasszikus EnduroGP-versenyek után az Enduro Team Hungary versenyzői, Zsigovits Norbert és Szőke Márk a FIM SuperEnduro-világbajnokság 2021/2022-es szezonjában is rajthoz álltak, az első fordulót a lengyelországi Łódźban rendezték meg a múlt hétvége folyamán. Zsigovits Norbert a Junior-világbajnokságban, Szőke Márk az Európa-kupában képviselte a csapatot.

Hullámzó kezdés Zsigovits Norbert számára

Az időmérőn megszerzett 6. rajthely után Zsigovits Norbert sikeresen teljesítette az első döntőfutamot, a rajt után tumultus alakult ki a pálya köves szakaszán, de megtartotta a pozícióját, majd körről körre javított a helyezésén, először a 4. helyre jött fel, majd a 2. helyen zárta a futamot.

A második döntőn a 9. helyről rajtolt a második sorból a fordított rajtrács miatt, az első kör végén a 6. helyre jött fel, a második kör végén, 4 perccel a vége előtt is tartotta ezt a pozíciót, később azonban elesett, ezért a 13. helyen folytathatta a versenyt, majd a hátralévő két kör során a 10. helyre tudott felzárkózni.

A harmadik döntőn ismét a 6. helyről rajtolhatott, az első kör végén a 8. volt, miután időt vesztett a köves akadályon torlódó mezőnyben. A következő körök során visszaszerezte a 6. helyet, és meg is tartotta azt, így végül az összetett verseny 6. helyén zárta a lengyelországi fordulót.

„Az első edzésen kiderült, hogy a köveken agresszívabban kell mennem, de az időmérőn ezt már meg tudtam csinálni, így egyenesen bejutottam az esti döntőkbe. Az első futamon egyre előrébb jutottam, a többiek hibáztak, de én konstansan hoztam ugyanazokat az időket. Nagyon elégedett voltam a futammal, engem is meglepett, hogy a 2. helyen értem célba.”

„A második futamot egy kissé elkapkodtam, emiatt a 10. helyet tudtam hozni, utána a 20-30 percnyi pihenő alatt próbáltam magam összeszedni. Ekkor már újra egész jól tudtam menni, a 6. helyre számítottam, és ez lett az összetett eredmény is. Nagyon elégedett vagyok: az első futamon extra teljesítményt sikerült nyújtani, a második kevésbé sikerült, de összességében elértük a célunkat. A budapesti fordulóra szeretnék még jobban felkészülni, a dobogó elérésére is lehet esély” – mondta Zsigovits Norbert.

Első teljes SuperEnduro-versenyén Szőke Márk a dobogóra hajtott

Az Európa-kupában Szőke Márk taktikusan kihasználta a lebonyolításban rejlő lehetőségeket. Az időmérős technikai hiba következtében a 13. helyről rajtolhatott az első döntőfutamban, de egy perccel az időhatár előtt a 11. helyen haladt, majd a leintésre feljött a 9. helyre, így a második futamot az élmezőnyből kezdhette.

A 33-as számú versenyző a rajttól jól eljött, az első körben magabiztosan vezetett, két veszélyes helyzetet is kivédett a rönkökön és a köves szakaszon is. A második körben Sonny Goggia megelőzte, a 2. helyet azonban így is tartani tudta. A harmadik körben Aurelien Addesso is utolérte, de még mindig dobogós pozícióban motorozott.

Szőke Márk nem adta fel, üldözte is ellenfelét, aki a rönkökön lassabban tudott átmenni, az utolsó körben, 200 méterrel a leintés előtt viszont ő maga is bajba került, sok időt vesztett, így végül az 5. helyen ért célba a második döntő során, ami számára is az összetett 6. helyét jelentette.

„Örültem az első futamon elért eredménynek, a másodikon pedig az 1. helyen jöttem el a rajttól. Tartottam magam a 2-3. helyen, de 200 méterrel a cél előtt egy rönkön sajnos nem adtam elég nagy gázt, így átengedtem a 3. helyet. Nagyon sajnálom, de a verseny előtt aláírtam volna ezeket az eredményeket, mert ez életem első SuperEnduro versenye volt. Hatalmas élmény egy ilyen show részese lenni, sokezer néző előtt.”

A következő állomás: Budapest

A SuperEnduro mezőnye a Prestige kategória sztárjai, például Cody Webb, Colton Haaker, Jonny Walker, a tavalyi világbajnok Billy Bolt, a hatszoros világbajnok Taddy Błażusiak szereplésével legközelebb a Papp László Budapest Sportarénában lép pályára 2022. február 5-én. A 2019-es és 2020-as rendezvényhez hasonlóan a közönség az izgalmas futamok mellett igazi showműsort is láthat különböző látványelemekkel fűszerezve; táncosok, pirotechnikai felszerelések, zsonglőrök, motoros bemutatók, egyéb műsorszámok kerülnek a programba.