Nagy bukások és meglepetések

Két újonc nyert a 36. amerikai szuperkrossz bajnokság idénynyitóján. A open géposztályban a yamahás Joshua Grant egyből megnyerte az első 450-es viadalát, mí­g a Nyugati-parti Lites-bajnokságban Jake Weimer az első kawasakis viadalán diadalmaskodott egyből.

Egy újonc diadala

    A dél-kaliforniai Anaheimben található Angel Stadionban sokadszorra igazolódott be, hogy a papí­rforma bármikor felborulhat. Hiszen az elmúlt szombat este tényleg egy olyan krosszos nyert, aki egyáltalán nem tartozott a favoritok közé. Joshua Grant szombaton az első 450-es versenyét teljesí­tette, nem gyári csapatban motorozik, mí­g szoros értelemben nem tartozik az igazi sztárok közé. De mégis ő nyert! Nagyszerűen motorozott. A gondjai ellenére nem hibázott. És szerencséje is volt. A 20 körös viadal úgy kezdődött, ahogyan az a papí­rforma alapján várható volt. James Stewart és Chad Reed az első 7 körben oda-vissza előzgették egymást és elléptek a mezőnytől. A 7. körben aztán Reed hátulról belement Stewartba. Mindketten elestek és í­gy a 3. helyen motorozó Grant ölébe hullhatott az első hely. Grant pedig élt a lehetőséggel. Elhúzott és akkor sem jött zavarba, amikor egy műanyag szalag felcsavarodott a hátsó kerekére. A hajrában a szalag ráolvadt a féktárcsájára, de ennek dacára is magabiztos győzelmet aratott. Reed is örülhetett. Ugyan a bukásban megsérült az első féktárcsája, de vissza tudott állni és a 3. helyen intették le. A gyári kawasakis Ryan Villopoto is elégedett lehetett. Az első 450-es viadalán ugyan elrontotta a startját, de a 10. helyről feljött az 5. helyig. A francia Benjamin Coisy is remekelt az első 450-es amerikai szuperkrossz versenyén: a hondást a 8. helyen intették le. Stewart viszont nem véletlenül vágta földhöz a bukósisakját. A Reeddel való ütközés után Kevin Windham is belerohant, amiért ki kellett állnia és csak a 19. helyen értékelték. A Yamaha mégis elégedett lehetett a szezonnyitón. A márka megszerezte a 149. győzelmét, mí­g Joshua Grant az 51. győztese lett az amerikai szuperkrossznak.

250-es nélkül

    Amí­g az újonc Grant egyből meglepetést tudott okozni, addig a négyütemű 250-es gépekről ez nem mondható el. Ugyebár az idei évtől a szuperkrosszban a 450-es gépek mellett immár négyütemű 250-es gépeket is lehet használni. Anaheimben viszont a 46 nevező közül senki sem használt ilyen gépet. Villopoto sem, pedig róla sokan mondták azt, hogy inkább 250-es géppel fog indulni!

Jót tett a márkaváltás

    A Lites kategóriában is sok volt a bukás és a meglepetés. Az első kör 2. kanyarjában a két tavalyi Lites bajnok, a yamahás Jason Lawrence és a hondás Trey Canard tömegbukásba keveredett. Canard csak nagyon sokára tudta berúgni a gépét, amiért a 20. helyről csak a 14. helyig tudott feljönni. Lawrence ellenben a 15. helyről végül az 5. helyet szerezte meg. Lawrence eredetileg a 4. helyen érkezett be, de mivel a bukása után levágott egy kanyart, egy hellyel hátrébb értékelték. A gyári suzukis Ryan Dungey is korán bukott, ám a 10. helyről mégis képes volt a dobogó harmadik fokára állni. Igaz ehhez kellett az is, hogy előtte egy tömegbukás történjen. A KTM-es Justin Brayton és a hondás Dan Reardon a 2. helyért viaskodtak, amikor összeütköztek egymással. Reardon kiállt, Brayton a 7. helyen végzett. A Kawasaki Pro Circuit Monster Energy csapatnak ellenben nagyon jól sikerül az idénynyitó. A Kawa ugyanis duplázott. Jake Weimer idén a Hondától átigazolt a Kawához és egyből győzni tudott, mí­g csapattársa Ryan Morais második lett. A Kawasaki a 115. sikerét ünnepelhette a Lites-ban.