Megizzadtak az oroszok

A németországi Inzellben rendezett kétnapos jégmotoros csapatvilágbajnokságon megvolt az esély arra, hogy óriási meglepetésre hosszú évek után ismét legyőzzék a toronymagas favorit orosz válogatottat.

Az 1. nap után úgy tűnt, hogy a Franz Zorn vezette osztrák csapat ugyanúgy meg tudja lepni az oroszokat, ahogyan azt a svédek tették 1985-ben Inzellben. A bravúr azonban nem sikerült, azaz az orosz válogatott – egykor szovjeteknek hí­vták őket – az 1979 óta létező csapat vb-n megszerezte a 27. vb-cí­mét.

Az elmúlt években már szokássá vált az, hogy a csapat vb-n az egyéni értékelésben nem az oroszok a legjobbak. Ez történt idén is, ám feltűnő módon csapatként sem volt olyan lehengerlő az orosz csapat. Amelyben Junir Bazsejev 2006 után szerepelt ismét és amelyben Danil Ivanov először kapott helyet. Ráadásul az első nap a jégmotorozás jelenlegi legnagyobb sztárjának, a 24 éves Nyikolaj Krasnyikovnak sem ment. A négyszeres egyéni világbajnok az 1. nap az 5 futamában csak kétszer nyert. Emellett kétszer második lett, mí­g egyszer bukott is. Az 1. nap után az oroszok csak 2 ponttal vezettek az osztrákok előtt. A 2. nap aztán már a régi Kranyikovot láthattuk, aki mind az öt futamában diadalmaskodott. Krasnyikov ezzel az egymás utáni 6. csapat vb-aranyát gyűjtötte be. Krasnyikov ennek köszönhetően már a legeredményesebb jégmotorosok egyike, hiszen az egyéni és a csapat vb-cí­mek tekintetében már neki is 10 vb-elsősége van két másik orosz jégmotoroshoz, Jurij Ivanovhoz és Alekszandr Balasovhoz hasonlóan. Ha Krasnyikov idén az egyéni vb-n is a legjobb lesz, akkor már ő lesz a legeredményesebb a jégmotorozás történetében.

Az orosz csapatból Bazsejev 2006 után a második vb-cí­mének örülhetett, mí­g Danil Ivanov a karrierje első vb-aranyát ünnepelhette. Az orosz csapat mögött az osztrákok lettek a másodikok, mí­g a németek a 3. helyen zártak. Mindkét csapat nagyon büszke lehet önmagára. Az osztrákok 2001 és 2008 után ismét ezüstérmesek lettek, de nagyon megszorongatták az oroszokat. A 39 éves Franz Zorn pedig 34 pontjával az egyéni értékelés legjobbja lett. A németek két év után állhattak fel ismét a dobogóra és a 11. csapat vb-bronzukat vihették haza. A németek közül a 37 éves Günther Bauer volt a legjobb, aki Zorn mögött a második lett az egyéniben.

A svéd Per-Olov Sereniust is meg kell emlí­teni. A 61 éves jégmotoros, aki korábban volt egyéni és csapatvilágbajnok is, a 4. helyig segí­tette a válogatottját.