Megölheti az Euro 4 a KTM és a Husqvarna 125-ös kétüteműit

2017-re eltűnhetnek a szalonokból

Nem titok, hogy az Európában is árusí­tó motorkerékpár-gyártók igencsak megérezik a szigorodó emissziós normákat. Sokán éppen ezért már a legutóbbi EICMA kiállí­táson is olyan modelleket mutattak be, melyek megfelelnek az Euro 4-es szabványnak.

 

Azonban, ahogy azt az autoevolution megtudta, lehetnek olyan tí­pusok, melyeket inkább elengednek a vállalatok, mintsem hogy megpróbálják őket valahogy az új normákhoz hozzáigazí­tani. így például a dolgok jelenlegi állása szerint igencsak rezeg a léc a KTM és a Husqvarna 125 köbcentiméteres kétüteműi alatt.

 Hiába egészen népszerű az öreg kontinensen a nyolcadliteres kategória (főként a jogosí­tványszabályok miatt), még í­gy is jelentősen eltörpülnek az itteni eladási számok például az ázsiai piacokon mérhetőkhöz képest, ahol kevésbé szigorúak a környezetvédelmi előí­rások. Ez pedig indokolatlanná teheti a mostani modellek felfrissí­tését.

Egyedül abban bí­zhatunk, hogy a KTM-nek az utóbbi években szalad annyira jól a szekér, hogy marad bőségesen fejlesztésre, például egy teljesen új, kétütemű blokk megalkotására, ami már könnyedén megugorja az Euro 4-es szintet.

(autoevolution)