Mégis indul a Kawasaki a MotoGP-n!

í“riási meglepetésre mégis láthatunk az idei MotoGP-ben Kawasakit! A csapat egyszemélyes lesz: az egyetlen pilóta az olasz Marco Melandri

A Kawasaki kivonulásának a hí­re is meglepő volt, ám sokkal meglepőbb az, hogy mégis indí­tanak a zöldek csapatot a MotoGP-ben. Bár a Kawasaki tesztcsapata több napon át is tesztelt Ausztráliában, azonban mégis inkább úgy tűnt, hogy a Kawát tényleg nem érdekli többé a MotoGP. Sorra kudarcba fulladtak ugyanis azok a tárgyalások, amelyek arra irányultak, hogy a gyári Kawasaki csapat átalakuljon privát alakulattá. Kudarcot vallott a spanyol Jorge Aspar Martí­nez, a brit Ilmor cég és a Kawasaki MotoGP csapatának a korábbi vezetője, a belga Michael Bartholemy is. De mint kiderült mégis voltak olyan tárgyalások, amelyek meggyőzték arról a Kawasakit, hogy mégis folytassa. Ezekben óriási szerepe volt a vb-t rendező spanyol Dornának és annak vezetőjének, Carmelo Ezpeletának, illetve Melandrinak, akik végig bí­ztak a Kawasakiban és egy új csapat lehetőségében.


Azért a Dornát és Melandrit kell megemlí­teni, mert a Kawasaki a csütörtöki sajtóközleményében mind a Dornát, mind Melandrit kiemelte. A Dorna, mint az egyik fő tárgyalófél van kiemelve, mí­g Melandri, aki eredetileg is a Kawasaki gyári pilótája lett volna, egyedüliként lett az új Kawa csapat motorosa. A Kawasaki a másik korábbi gyári pilótáját, az amerikai John Hopkinst meg sem emlí­ti.

A Kawasaki a sajtóközleményében azt emeli még ki, hogy a márka a szükséges felszerelésekkel is támogatni fogja az új csapatot. Azonban sok részlet még nem egyértelmű – a Kawasaki a közleménye végén jelzi is, hogy hamarosan minden részletet el fog árulni az új csapattal kapcsolatban. Nem tudni, hogy a ki fogja finanszí­rozni az új csapatot? Lesznek-e szponzorok? Kikből fog állni az új csapat? Kik lesznek a szerelők? Hol lesz a székhelye az alakulatnak? A 2008-as vagy már a 2009-es ZX-RR800-zal fog-e motorozni Melandri? Mely előszezoni teszteken tud majd indulni Melandri? Mí­g milyen mértékben fogja támogatni a Kawasaki technikailag a csapatot és milyen mértékűek lesznek a fejlesztések? De ezek már csak részletek, hiszen a lényeg az, hogy a Kawasaki-Melandri duó idén debütálni fog a MotoGP-ben.