Kovács Bálint rajthoz áll az Endurance-vb malajziai futamán!

A H-Moto Team ifjú tehetsége remek idei teljesí­tményére sokan felfigyeltek, és ennek köszönhetően eddigi pályafutása legfontosabb hétvégéjére kerül sor Sepangban. Az IDM Suzuki Cup bajnoki cí­me után Kovács Bálint bemutatkozhat az Endurance világbajnokság 8 órás malajziai futamán.

A jövő hétvégén hatalmas megmérettetésre készül az idén az IDM bajnoki szezonjának Suzuki Cup sorozatát megnyerő Kovács Bálint. A H-Moto Team ifjú tehetsége a cseh Exteria KSPCS Racing Team by Empora csapat tagjaként bemutatkozik az Endurance-világbajnokság következő futamán, a malajziai Sepangban. Már régóta érett ez a lehetőség, hiszen a 18 éves motoros eredetileg már a hosszúávú világbajnokság első futamán, a Bol d’oron mutatkozott volna be, ám a debütálást az utolsó pillanatban meghiúsí­totta a cseh csapat egyik szponzorának visszalépése miatt. ím most minden rendben, és Bálint rajthoz áll a FIM endurance-világbajnokság sepangi nyolc órás futamán a Superstock kategóriában, mégpedig a cseh Dominik Juda és a horvát Renato Novosel csapattársaként. A vb-mezőny erejét jól mutatja, hogy több MotoGP pilóta – Franco Morbidelli, Hafizh Syahrin –, több Superbike-vb motoros – Michael van der Mark, Markus Reiterberger – vagy több korábbi endurance-világbajnok – Freddy Foray, David Checa és az utolsó 125-ös világelső, Mike de Meglio – indul a sepangi versenyen. De a 2010-es Superstock 600-as Európa-bajnok, Jeremy Guarnoni, a 2013-as Moto3-as Európa-bajnok Karel Hanika és a korábban a Moto2-ben 5 futamgyőzelmet, mí­g a MotoGP-ben két dobogós helyet szerző Randy de Puniet is ott lesz a rajtrácson.

„Nem tagadom, nagyon izgatott vagyok, hiszen bemutatkozhatom a világbajnokságon. Korábban mindössze egy 24 órás robogóversenyen indultam hosszúávú viadalon, í­gy a sepangi nyolcórás futam igencsak nagy kihí­vás lesz a számomra. Ebben a mezőnyben, ahol hemzsegnek a különböző világ-, és Európa-bajnokok, nekem nincs más dolgom, csak az, hogy behozzam a motort, illetve minél többet tanuljak ezen a hétvégén. Még sosem motoroztam a maláj pályán, de az edzéseken lesz időm megtanulni, hiszen itt is Suzuki GSX-R 1000-sel megyünk, í­gy a motorral nem lesz gond, ilyennek a nyergében győztem a Suzuki Cup sorozatban. Bí­zom abban, hogy Dominikkal és Renatóval jó csapatot alkotunk majd. Semmilyen elvárás nincs velünk szemben, már ami az eredményt illeti, éppen ezért minden percét szeretném ennek a hétvégének kiélvezni” – jelentette ki Kovács Bálint.

A cseh csapat vezetője úgy véli, számukra egy teljesen új világ nyí­lt meg, és abban bí­zik, hogy mindhárom versenyzője a maximumot nyújtja majd, és sikerül befejezniük a versenyt.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült eljutnunk erre a fantasztikus versenyre, és pályára gurulhatunk a világ legjobb versenyzői között. Biztos vagyok abban, hogy a csapatból mindenki a maximumot teljesí­ti majd. A motor és a versenyzők készen állnak, nem titok, nagy várakozással tekintünk a sepangi hétvége elé” – fogalmazott Michael Fojtik.

A H-Moto Team csapattulajdonosa szerint Kovács Bálint az idei teljesí­tményével kiérdemelte ezt a lehetőséget, és ha minden a tervek szerint zajlik a hétvégi versenyen, akkor a fiatal tehetség valamennyi hátralévő vb-futamon ott lehet az indulók között.