Kovács Bálint első 24 órás versenyét teljesítette

Fantasztikusan szerepelt Kovács Bálint, aki az elmúlt hétvégén élete első 24 órás versenyét teljesítette, ráadásul mindjárt az Endurance-világbajnokság legendás versenyén, a Le Mans-i viadalon. A H-Moto Team 19 éves motorosa – aki idén a Spanyol Superbike Bajnokságban versenyez, és két versenyhétvégét követően összetettben az első helyen áll az Open 1000-es kategóriában – a lengyel Wojcik Racing Team színeiben állhatott rajthoz, mégpedig egy Yamaha YZF-R1 nyergében.

A csapat az összetettbeli 29. hely mellett az EWC kategóriában a 10. helyen zárt, ami azt jelenti, hogy Bálinték pontszerzőként zárták a vb-futamot. A 19 éves motoros összesen 500 percet töltött a pályán, ezalatt 1400 kilométert tett meg, ami 11 felmenetelből 335 teljesített körnek felel meg. Nem kevesebb, mint 11 szett gumit fogyasztott el, és a legjobb körideje 1:39.099 volt, ami az egész mezőnyt tekintve a tizedik legjobb idő.

„Azt hiszem, ha itt kezdődik a fáradtság, akkor az brutális érzés, mert így még életemben nem éreztem magam. Sylvian sérülését követően hirtelen az sem volt biztos, hogy folytatni tudjuk, ám végül sikerült befejeznünk a versenyt, ami önmagában hatalmas eredmény. Nagyon profi stáb dolgozott mögöttünk és értünk, akik nemcsak technikailag biztosítottak számunkra mindent, hanem a lelket is tartották bennünk akkor, amikor úgy tűnt, elfogyott az erőnk.

A legnagyobb gondot a nyakam jelentette, nem egy olyan eset volt, hogy teljesítve az előírt időt kiálltam a depóba, és amikor leszálltam a motorról meg sem tudtam mozdítani a fejem a nyakam merevsége miatt. Artur az éjszaka nagyon kiborult, és volt egy olyan időszak, amikor már azon tanakodott a csapatvezetés, hogy adjuk fel a versenyt. Ám végül úgy döntöttünk, tartunk egy háromórás pihenőt, mert ha teljesítjük a viadal 75 százalékát, akkor a teljes versenyt is teljesítjük és értékelnek bennünket” – mondta Bálint, aki Bol d’Or-ban újra rajthoz állhat az Endurance-világbajnokságon.

Fotó: Mateusz Jagielski