Ki lesz Coma és Despres utódja?

Esélylatolgatás a nagy viadal startja előtt

A holnap kezdődő Dakar-rali a motorkerékpárok szempontjából meglehetősen különleges. A két legnagyobb név, Cyril Despres és Marc Coma új területekre evezett, ezért jelenleg nyitott a kérdés, hogy vajon a szorosan nyomukban járó versenyzők közül ki fog diadalmaskodni?

 

A hosszú idő után most először kiadóvá vált első helyére számos induló eséllyel pályázik. Elsőként emlí­tsük meg a kiváló technikai háttérrel rendelkező Honda csapat két egyformán tehetséges pilótáját, Paolo Goní§alvest, aki második lett a tavalyi versenyen és Joan Barredát, aki öt év alatt összesen 13 győzelmet gyűjtött be.

 

Paolo Goní§alvest

 

Maradva a japán márkáknál következik a Yamaha, ahol az elmúlt időszakban kiválóan teljesí­tő Helder Rodrigues és a Merzouga Ralit megnyerő Allesandro Botturi igyekszik majd minél jobb helyezéseket elérni.

 

Toby Price

 

Természetesen az immáron zsinórban 14 Dakar-győzelemnél járó KTM sem szeretné megszakí­tani a két nagyágyú távozása miatt a sikerszériát. Ezért idén is top nevekkel vág neki a 15 napos megmérettetésnek. A gyári csapat szí­neiben a tavalyi harmadik Toby Price, a World Rally-Raid bajnok Matthias Walkner, a 2014-es második helyezett Jordi Villadoms és Laia Sanz veszi fel a kesztyűt a kihí­vókkal szemben. Várhatóan igen szoros küzdelem fog kibontakozni köztük és a szintén KTM-ekkel induló Olivier Pain, David Casteu, Stefan Svitko és Ivan Jakes által alkotott kvartett között. A Husqvarna részéről a 2015-ös negyedik Pablo Quintanilla és 2013-as második Ruben Faria igyekszik majd minél jobb eredményt elérni.

 

Laia Sanz

 

Hogy ki a legesélyesebb, azt egyelőre csak tippelni lehet. Mindenesetre az sincs kizárva, hogy a fent felsoroltakon kí­vül, valamelyik újonc, a Dakar világában még ismeretlen név meglepi az egész mezőnyt. A válasz hamarosan elkezd kibontakozni, hiszen már csak szűk egy nap választ el bennünket a 2016-os összecsapás kezdetétől.