Két év után Cabestany és a Sherco

Meglepetés győzelem született az elmúlt szombaton a teremtrál vb 2. nagydí­ján. A Francia Nagydí­jon Marseille-ben a spanyol Albert Cabestany 2007. februárja után nyert ismét a sorozatban, amely egyben azt is jelenti, hogy a spanyol Sherco márka is két év után diadalmaskodott újra. Marseille-ben volt egy nagy hiányzó is. Mindenidők legsikeresebb triálosa, a brit Dougie Lampkin 1993 után először nem volt jelen egy teremtriál vb-futamon! Lampkin már a teremenduro Világkupa második versenyén indult.

    Mint a verseny előtt kiderült ez volt az idei egyetlen Francia Nagydí­j, mivel törölték a naptárból a március 6-ára tervezett Francia GP-t, amelyet Le Cannet-ben kellett volna megrendezni. Marseille-ben viszont minden a tervek szerint alakult és a 34. Francia GP az egyik legizgalmasabb francia teremtriál vb-futam volt. Köszönhetően elsősorban a 29 éves Albert Cabestanynak.

    Cabestany nagy név a triálban, hiszen 2002-ben már volt teremvilágbajnok. Ennek dacára az elmúlt időkben alaposan háttérbe szorult két honfitársához, Adam Ragához és Antonio Bouhoz képest. Cabestany 2007-ben nyert utoljára nagydí­jat, mí­g 2007-ben és 2008-ban Bou illetve Raga mögött vb-harmadik lett. De más miatt sem Cabestany volt az esélyes Marseille-ben. Cabestany még sosem nyert Francia Nagydí­jat, ahol az elmúlt öt évben csak Raga és Bou diadalmaskodott. Mí­g Cabestany nagyon rosszul kezdte az idei vb-t: az idénynyitó Brit GP-n csak az 5. helyen zárt. Marseille-ben viszont már egy másik Cabestanyt láthattunk, hiszen a Sherco vezérpilótája begyűjtötte a karrierje 16. nagydí­jgyőzelmét.

    Marseille-ben Cabestany-Bou párbaj volt. Azaz egy négyütemű Sherco csatázott egy négyütemű Montesával. Az első 5 akadályzónán Bou vezetett. A páros versenyben mindketten győztek: Bou Ragát, Cabestany Fujinamit előzte meg. Aztán Bou minimális előnyre tett szert. A 2., 3., 4. és 5. zóna után Bounak egy lábletétele és egy időbüntetése volt. Mí­g Cabestanynak egy lábletétele mellett volt két időbüntetése is. Az utolsó két akadályzónán aztán már Cabestany volt a jobb. Amí­g ő csak egyetlen hibapontot szerzett, addig Bou hármat is összeszedett. így lett a végeredmény 4-5 Cabestany javára. Cabestany a 2007. február 24-ei Spanyol GP után győzött újra! Cabestany ezzel az összetettben is előrejött Bou mögé a második helyre.

    A Francia GP legeredményesebbjének, Ragának – már 7-szer nyert Francia Nagydí­jat – ellenben nagyon nem ment és a Brit GP után megint csak harmadik lett. Raga mindkét páros versenyt elvesztette Bou ellenében, majd 5 akadályzónán is hibázott és 11 hibaponttal zárt. A Brit GP másodikjának, Fujinaminak sem feküdt a francia viadal. Ő is kétszer alulmaradt a páros versenyében, majd 5 akadályon ő is rontott és 14 hibaponttal végzett.