Ismételten egy “év versenye” futam

Itt mindenki agresszí­v, ezért hülyébbnek kell lenned, hogy leküzd őket. Rossi értékelése helytálló a futamot látva.

Nem kérdés, hogy megérte-e korán kelni és élőben nézni a MotoGP ausztrália futamát. A Phillip Island-i pálya szépsége és vonalvezetése mindig izgalmas csörtét vetí­t előre, ez idén sem volt másképp.

A száraz körülmények között elrajtoló futamon a hazai hős Jack Miller ugrott az élre, aki sokáig ott is maradt, majd Rossival küzdött hatalmasat. A futam végére visszacsúszott a 7. helyig, de ez mit sem von le a teljesí­tényéből, lábtörése után csoda, hogy motorra szállt.

Ami a VB cí­met illeti, nos hamar elmozdultak a dolgok. A futamot a 11. helyről kezdő Dovizioso a futam elején elmérte a célegyenes végi féktávot és visszaesett a 20. helyre. Innen bár lépegetett előre, de már csak a kármentés lebeghetett a szeme előtt és pár pont megszerzése. A 11. helyig tudta feltornázni magát Dovi azonban az utolsó kigyorsí­táson Scott Redding és Dani Pedrosa is megelőzte a vonalig, í­gy végül a 13. helyen zárt.

Mindeközben az élbolyban teljes bolondok háza volt. Megszámlálhatatlan előzés, folyamatos test a test elleni harcok, őrült izgalmak voltak de ami a legmegdöbbentőbb volt az a vonat hossza. Az élen 8-9 versenyző küzdött egymással, olyan volt az egész mint egy Moto3-as futam.

A kimenetel sokáig megjósolhatatlan volt, Vinales, Rossi, Zarco, Marquez mind álltak az élen. Iannone is bejött második helyre, aztán egy-egy csihi-puhi és már át is rendeződött minden. Az utolsó 7-8 körre azonban Marquez készült és egy kaotikus pillanatot kihaználva lelépett, kb. két gyors körnek köszönhetően. Onnantól a győztes személye már nem volt kérdés, a Rossi-Zarco-Iannone majd a Rossi-Zarco-Vinales csaták segí­tették Marquez tervét aki í­gy hatalmas lépést tett a VB cí­m megszerzésének irányába. A célegyenesre fordulva Vinales még beelőzte Zarcot, í­gy a gyári Yamaha-s duó állhatott fel a dobogóra Rossi, Vinales sorrendben. Marquez előnye 33 pontra nőtt Andrea Doviziosoval szemben kettő futammal a vége előtt.

Ilyen verseny után nehéz lehiggadni vagy szavakat találni, tí­zszer végignézve sem lesz unalmas ez a futam! Az élen haladók ruhája, motorjai tele voltak guminyomokkal, amit a torpedózási kí­sérletek során kaptak riválisaiktól. Marquez például a zseniális formában lévő Zarcoval találkozott a 2. körben, ennek egy repedt ülésidom formájában állí­tott emléket Marquez Hondája.

Aki mégkorábban kelt a reggel láthatta, ahogy Johann Mir világbajnokká válását a Moto3-ban, amit győzelemmel ünnepelt!

Valamint a történelmi KTM 1-2-t a Moto2-ben, Miguel Oliveira és Brad Bindernek köszönhetően! Szép reggel volt!