Hosszúávú győzelem

A BMW kategóriagyőzelmet aratott az oscherslebeni endurance futamon.


Kettős győzelmet aratott kategóriájában a BMW Motorrad Motorsport az idei Qtel Endurance FIM bajnokságon, Oscherslebenben. A nyolc órás verseny nyí­lt osztályában összesen huszonkét csapat küzdött meg. A Richard Cooper és Thomas Hinterreiter páros első, mí­g Stéphane Mertens, Rico Penzkofer és Gregory Fastré a második helyet szerezte meg csapatának.

Cooper és Hinterreiter 45 perccel a vége előtt még a kilencedik helyen állt összetettben, de Hinterreiter egy kivilágí­tatlan kanyarból kifele tartva megcsúszott, és – bár vissza tudott térni a pályára – három helyezést csúszott vissza, í­gy a 12. helyen végzett Mertens, Penzkofer és Fastré előtt. A versenyt végül a Team Kawasaki France (Ivan Silva, Julian Mazuecos, Erwan Nigon) nyerte, a második a Yamaha Austria (Steve Plater, Steve Martin, Igor Jerman) lett, mí­g a Suzuki Endurance Racing Team (Vincent Philippe, Matthieu Lagrive, Julien da Costa) a harmadik helyen végzett.

A BMW Motorrad Motorsport csapat tagjai, a nyolc órás versenyről pozití­van nyilatkoztak:

Richard Cooper: “Egy kicsit csalódott vagyok, mert szerettem volna a kilencedik helyen befejezni a versenyt, de sajnos közbejött egy baleset. A mai célunk az volt, hogy a mi BMW-nk érjen be elsőként a célba, és ezt el is értük Thomassal. A csúszáson kí­vül nem is volt semmi más problémánk, a motor és a csapat is kiváló volt. Ez a verseny jóval keményebb volt, mint a tavalyi. Egyrészt sok erős ellenfél volt a csoportban, másrészt pedig nyolc óra folyamatos vágta, eléggé megviseli a motort és az embert is. Mindent egybevéve azt hiszem, jól teljesí­tettünk.” – nyilatkozta a 17-es rajtszámú Richard Cooper.


Thomas Hinterreiter: “A baleset olyan gyorsan történt, hogy semmit nem tehettem ellene. Azt hittem még bent maradok a pályán, de a motor hátulja megpattant, és kicsúsztam. Szerencsére vissza tudtam térni a versenybe, de három helyezést vesztettem, amit nagyon sajnálok. Ezt leszámí­tva a motor jobban ment, mint tavaly és a gumik is igen jól tapadtak. A csapat ismét remekül dolgozott és a kiállások is zavartalanul mentek.”

Stéphane Mertens: „Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztük az első két helyet az osztályunkban, de reméltem, hogy az összetettben is bejutunk az első tí­z közé. Egy nyolc órás verseny természetesen tartós és megfeszí­tett figyelmet kí­ván. Szerintem Richard remek munkát végzett és megmutatta, hogy a HP2 Sport remek motor és tud meglepetéseket okozni. A boksz-kiállásaink jól sikerültek, és a csapat egész hétvégén kifogástalanul dolgozott.”

Rico Penzkofer: „Ilyen erős ellenfelek ellen sosem könnyű megnyerni egy versenyt, ennek ellenére hazavihettük a csoport első két helyét. Problémamentes nyolc órát tudhatunk magunk mögött, bár az összetett első tí­zbe nem sikerült bejutni, ahogy eredetileg terveztük.”

Gregory Fastré: “Nagyon élveztem a versenyt, és jó lett volna, ha 24 órán keresztül tart! Szeretek sötétben versenyezni, ezért jól éreztem magam a pályán. Az egész csapat jól dolgozott, és mindenkit köszönet illet, amiért az első két helyen végeztünk a csoportban. Ez szép teljesí­tmény, főleg ha azt nézzük, milyen erős ellenfelekkel kellett megküzdenünk. Ez egy igen jó eredmény a BMW-nek és nagyon remélem gondolnak rám, ha közeledik a következő verseny.”

 

Berti Hauser, a BMW Motorrad Motorsport igazgatója: “Mindenek előtt nagyon örülök az eredményeknek – a csoportunkban ennél nem is érhettünk volna el jobb helyezést. A Le Mans-i pechünk után jó volt végre győztesként végezni. Szerencsénk volt, hogy Thomas sérülés nélkül folytathatta tovább a versenyt bukása után, a két motorral pedig semmi gond sem volt. Boldog vagyok, hogy nem-japán motorként a BMW ért célba elsőként, és, hogy az első két helyezést szereztük meg. A csoportunkban összesen 22 versenyző indult, és közülük néhányan a Német Bajnokság erős csapataival jöttek, í­gy mindet legyőzni egy igazán szép teljesí­tmény, a HP2 Sport pedig ismét bizonyí­totta, hogy egy nagyszerű motor.”