Hatodszor a dobogó tetején a HTS Team

Az utolsó méterekig kiélezett küzdelmeket hozott Monoron a magyarországi motokrossz-csapatverseny. 3 pont döntött a győzelem sorsáról, melyet a cí­mvédő alakulat, a HTS Team versenyzői húztak be!

A peresztegi HTS Team meghatározó résztvevői a haza motokrossz-életnek. 2012 óta legalább egy egyéni élsport bajnoki cí­met begyűjtöttek, és ez idő alatt csupán egyszer veszí­tették el a nagy presztí­zsű vándorserleget, amit évről-évre a legjobb magyarországi krosszcsapat érdemel ki. Idén a Motoaction Monpet Team három kiváló külföldi versenyzőt, az osztrák Roalnd Edelbachert, a cseh Vaclav Kovart és a szinten osztrák Thomas Windisch-t küldte a legjobb magyar versenyzők, Szvoboda Bence, Hugyecz Erik és Varga Imre ‘Mimó’ alkotta trióval szemben.

A két kiváló csapat harca a mindent eldöntő harmadik futamig nyitott volt. A HTS már az első felvonásban előnyhöz jutott Hugyecz második és Varga negyedik helyével, í­gy hiába nyerte magabiztosan Edelbacher ezt a felvonást, Windisch hatodik helyével két pontra növelte előnyét a cí­mvédő csapat.

A HTS jolly jokerének, az idén nemzetközi versenyeken parádézó Szvoboda Bencének pályára lépése egy balszerencsés rajtbalesettel indult, amiben a magyarok legjobbjának combja megzúzódott. Szvoboda elmérte a féktávot, és felborult Kovárban, a lendület pedig egy mögötte helyezkedő versenyző elé vetette, aki átgázolt rajta. Miközben Hugyecz a győzelemért csatázott Kovárral, Szvoboda egyre nagyobb tempóban jött át a mezőnyön a legutolsó helyről, de a harmadik pozí­ciónál előrébb nem futotta az erejéből. A futamgyőzelem sorsa az utolsó két körben dőlt el, Hugyecz kitartó támadása ekkor érett be, és tudta maga mögé gyűrni cseh ellenfelét. Ez egy fontos helycsere volt, mert Windisch ötödik helyével öt pontra duzzadt a HTS Team előnye két futam után.

Az utolsó felvonás előtt több nyitott kérdés is felmerült. Vajon a Motoaction két legjobb emberével le tudja-e dolgozni hátrányát a HTS versenyzőivel szemben? Szvoboda combja mennyire bí­rja a terhelést? A csí­pősérülés miatt fél évet kihagyó Varga bí­rja-e majd a rá nehezedő pszichés nyomást? A gigászi csatából a nézők profitáltak a legtöbbet, őrületes hangulatot varázsoltak Monorierdő kietlen dombjai közé.

Edelbacher és Szvoboda gyorsan egymásra talált az utolsó futamban, combsérülés ide vagy oda. Az osztrák diktálta a tempót, a magyar fiú árnyékként követte őt, hátsó fék nélkül. Egy előzési kí­sérletnél döntő jelentőségűnek bizonyult ez a műszaki hiba, mert Szvoboda nem tudta kellően megfékezni a motort a féktávon és elesett ellenfelében. Ezzel a borulással bebetonozódtak az állások. Edelbacher nyert Szvoboda előtt, utánuk tisztes távolságban Kovar és Varga futott célba, ez a végeredmény pedig a HTS-nek kedvezett. 3 pontot megőrizve előnyükből újra ők lettek a legjobbak Magyarországon.

– Ez egy heroikus küzdelem volt, mindannyian otthagyták a pályán a szí­vüket. – kezdi értékelését a HTS Team tulajdonosa, Horváth Lajos. – Minden elismerésünk az ellenfélnek, komoly párharcokra kényszerí­tették a versenyzőinket. Erik futamgyőzelme, Bence fogcsikorgató küzdése, és Mimó szenzációs visszatérése óriási büszkeséggel tölt el, és külön öröm számomra, hogy második csapatunk a dobogó harmadik fokára állhatott. Ezen a napon mindenki a maximumot hozta ki magából. Ezért olyan különleges és értékes ez a vándortrófea. – zárta gondolatait Horváth úr.

A HTS Team ezzel a diadallal hatodjára nyerte meg a csapatversenyt, megelőzte a két legendás, már megszűnt hazai motokrossz-egyesületet a győzelmi örökranglistán, a Surján SE-t és a Kawasaki Magyarország SE-t. A sportág hazai történetében már csak a Honvéd Budapest szintén már megszűnt motokrossz szakosztálya előzi meg a győzelmek számában a peresztegieket.

Gratulálunk a csapatnak! A Motorrevü 2018/10-es számában interjú olvasható a csapat egyik tagjával, Szvoboda Bencével.


Magyarországi motokrossz-csapatverseny, végeredmény:

1. HTS Team I. (Varga, Hugyecz, Szvoboda), 15 pont

2. Motoaction Monpet Team (Edelbacher, Windisch, Kovar), 18 pont

3. HTS Team II. (Kerese, Kiss, Wimmer), 48 pont

4. MAMI Team Fehér II. (Vladár, Liszi, Tóth), 79 pont

5. MX Team Sweden (Kaller, Palmer, Thor), 107 pont