Hétből hét

Kétszeresen is befejeződött egy korszak a triálban. A spanyolországi Badajozban a teremtriál csapat vb-vel véget ért az idei nemzetközi szezon, mí­g az idei volt az utolsó teremtriál csapat vb, hiszen 2009-ben már nem rendezik meg a viadalt. A búcsúverseny a papí­rformának megfelelően alakult, azaz a spanyol válogatott a 7. teremtriál csapat vb-n a 7. vb-cí­mét ünnepelhette.

    A triálban 2005 óta teljes a spanyol egyeduralom. Az idei immár az egymás utáni negyedik vb-idény, amelyben mind a négy vb-sorozatot, az egyéni terem és szabadtéri, valamint a terem és a szabadtéri csapat vb-t is a spanyolok nyerték meg. A teremtriál csapat vb-t pedig azóta uralják a spanyolok, amióta 2002-ben először megrendezték a viadalt. Mí­g a helyszí­n is változatlan maradt hét éven át, hiszen mindig is Spanyolországban rendezték meg az évadzáró vb-t. A 7. spanyol vb-cí­m azonban elég izzadtságszagúra sikeredett. A házigazda spanyolok egyáltalán nem voltak fölényesek. A csak világbajnokokból és sztárokból álló spanyol trió nem volt olyan fölényes, mint amire számí­tani lehetett. Sőt az is kijelenthető, hogy a spanyol válogatottból ketten le is szerepeltek. Amí­g a négyszeres egyéni világbajnok Antonio Bou a nevéhez méltóan szerepelt, addig a hatszoros egyéni világbajnok Adam Raga és az egyszeres egyéni világelső Albert Cabestany formán kí­vül motorozott. Egyszerűen rengeteget hibáztak. Bou (Montesa-HRC) a 6 futamából csak egyszer rontott, ellenben Raga (GasGas) a 8 futamából 3, Cabestany (Sherco) a 6 futamából 4 akadályzónát elvétett. A spanyolok szerencséje az volt, hogy a japán válogatottban is csak egy ember, Takahisha Fujinami emelkedett ki. Ennek ellenére a japán csapat mégis a teremtriál vb meglepetése tudott lenni.


    Idén megszűnt a spanyolok 2004 óta tartó könnyed és fölényes diadala a teremtriál vb-n. A spanyolok idén aratták a második legkisebb különbségű győzelműket. 2002-ben 1, idén 8 pont előnnyel nyertek. Ez pedig elsősorban az egyetlen japán világbajnok, Fujinami érdeme! Fujigas olyan jól motorozott, mint spanyol márkatársa, Bou. Hat futamból csak egyszer rontott, aminek köszönhetően sokáig életben tartotta a japán győzelem lehetőségét. Ez még akkor is igaz, ha a másik két japán, Tomoyuki Ogawa – a hondás újonc volt a vb-n – és Tsuyoshi Ogawa – a hondás 2005 után szerepelt ismét a vb-n – nem tudták segí­teni Fujinamit. A japán válogatott azonban a 2. hellyel is nagyon elégedett volt. Hiszen ez a japánok eddigi legjobb eredménye a teremtriál vb-ről. A japánok a múltban háromszor indultak és mindháromszor bronzérmesek lettek.

    Ez pedig azt jelenti, hogy a britek idén a legrosszabb eredményüket érték el. A brit válogatott 2002 és 2007 között mindig második tudott lenni, idén viszont esélyük sem volt erre. A magyarázat nagyon egyszerű. A briteknél nem volt egy Bouhoz illetve Fujinamihoz hasonlí­tható triálos, emellett pedig a britek hibáztak a legtöbbet és nekik volt a legkevesebb jó futamuk. Mindenidők legsikeresebb triálosa, Dougie Lampkin 6 akadályzónában rontott és csak 2-szer volt hibátlan futama. James Dabill a 6 futamában 4-szer, mí­g Michael Brown a 6 futamában 5-szor hibázott.

    A 12-szeres egyéni világbajnok Lampkin tehát a legnagyobb valószí­nűség szerint már sosem fog teremtriál csapat vb-cí­met szerezni. A nemzetközi szövetség, a FIM októberi kongresszusán – amelyet a dél-afrikai Durbanben tartottak meg – a triál bizottság ugyanis úgy döntött, hogy a nem megfelelő érdeklődés miatt 2009-ben már nem rendezik meg a vb-t.

7. teremtriál csapat vb

1. Spanyolország    56 pont

2. Japán                  48

3. Nagy-Britannia    40